Domain lefoglalása

Domain lefoglalása 2022

Domain lefoglalása ésszerű, hiszen így a kívánt nevet nem tudja más megszerezni. (Érdekesség, hogy bár a józan ész ezt a megoldást diktálná, sokan nem teszik meg ezt a fontos lépést.)
Gondoljunk csak bele: felmerül egy frappáns ötlet, melynek megvalósítása sikeres lehet. Az álmot aztán felváltja a tervezési, megvalósítási szakasz, mely során elkészül a terv alapos kidolgozása, a márka testreszabása, a vállalati image felállítása, és a minden felhasználói igényt figyelembe vevő weboldal. Majd mikor a projekt következő lépéseként a domain lefoglalása következne, kiderül, hogy a kinézett domain valaki más által pár nappal ezelőtt már lefoglalásra került. Ilyenkor pedig már nem lehet mit tenni, másik domain nevet kell választani.
Persze ez csak egy ok, hogy miért is kell idejében lefoglalni a domain nevet…

A domain az imázs része

Azzal mindenki tisztában van, hogy egy huszonegyedik századi vállalkozásnak meg kell jelennie az online világban annak érdekében, hogy sikeres, könnyen elérhető szervezetté vállhasson. Ehhez pedig szükség van egy szóra, vagy szóösszetételre, ami tulajdonképpen identifikálja a vállalkozást. A domain név kiválasztása fontos feladat, és amennyiben sikerül a legfrappánsabb, legtesthezállóbb azonosítót kitalálni, érdemes azt azon nyomban le is foglalni. Nem érdemes várni ezzel a döntéssel, hiszen lehet, hogy a foglalás elmaradása miatt marad le valaki az áhított domain névről. Főleg, ha már egy egész szervezési folyamat épült már rá.

Domain lefoglalása – A domain megszerzése a versenytársak elől

Amennyiben nem történik meg időben a domain lefoglalása, előfordulhat, hogy a konkurens vállalkozás előbb szerzi meg a kiszemelt domain használati jogát, és sajátjaként használja azt. Ennek megakadályozására érdemes mielőbb lefoglalni az áhított domain nevet.

Domain lefoglalása – Domain alternatívák kiválasztása

Manapság több, mint hétszáz végződés érhető el. Javasolt az összes ígéretes végződéssel bíró domain nevet lefoglalni, például a magyar .hu mellé érdemes a nemzetközi .eu, .net, vagy a népszerű .com végződéssel is domain regisztrációt kezdeményezni. Ezek mellett lehetőség van az újabb végződésű domainek lefoglalására is, úgymint .top, .online, .vip. , nem lehet tudni ugyanis, hogy a későbbiekben ezek a végződések milyen népszerűségnek örvendenek majd.

Domain lefoglalása – Domain foglalás menete

A domain foglalás menetével sem árt tisztában lenni annak érdekében, hogy a folyamat olajozottan működjön (a domain foglalás ugyanis a domain regisztráció előszobája). A továbbiakban a domain foglalás lépéseit mutatjuk be:

klassztarhely1

A domain név ellenőrzése:

  1. A domain név ellenőrzése
    Ennél a folyamatnál letesztelhető a választott domain állapota (azaz, hogy foglalt, vagy szabadon foglalható-e). A domain ellenőrzés a domain kereső motorral zajlik, használata pedig nagyon egyszerű. Csupán be kell gépelni a választott domaint a szükséges helyre, majd megvárni a rendszer jelzését arra vonatkozóan, hogy szabad, foglalt, vagy felfüggesztett állapotú e az azonosító. Amennyiben a domain kereső szabad jelzést ad, a domain név foglalása azonnal elkezdhető.
  2. Információk megadása
    Ennél a lépésnél a domain tulajdonosának, adminisztrációs kapcsolattartójának és technikai kapcsolattartójának adatait kell megadni.
  3. Domain megrendelése, domain lefoglalása
    Ennél a folyamatnál kvázi a domain név kifizetéséről van szó. Ennek eredményeképp a domain név igénylés a választott végződés nyilvántartójához kerül, mely egyben a domain foglalás lezárultát is jelenti. Ezt követi a végződés szabályai szerinti bejegyzés, vagy annak megtagadása.Ha nemzetközi végződésről van szó, a domain regisztráció általában automatikusan végrehajtásra kerül. Bizonyos végződések esetén azonban – ahogy a magyar .hu végződésnél is – ez a folyamat nem megy végbe automatikusan. Ilyen esetekben egy elbírálási folyamat veszi kezdetét, mikoris a szabályszerűséget a központi nyilvántartó adminisztrátorai elemzik ki. Ha ebben a fázisban a domain megfelel az összes feltételnek, a domain bejegyezhetővé válik. Bár ez több időt vesz igénybe, fontos lépés, hiszen számos későbbi, kellemetlen jogi vitától kíméli meg a domain használóját.Emellett javasolt figyelmet szentelni a domain regisztráltathatósági vizsgálatára, hiszen a felelősség minden esetben az igénylőt terheli, a szabályok szerint ugyanis minden igénylő a tőle elvárható gondossággal válszthatja ki, és jegyeztetheti be domainjét. Elsődleges szabály tehát, hogy a domain név nem sérthet jogokat.

domaint ide kattintva rendelhet

klassztarhely1