Foglalt domain esetén mit lehet tenni

Foglalt domain esetén mit lehet tenni

Megvan a megfelelő terv, a szükséges domain név azonban foglalt?

Foglalt domain esetén mit lehet tenni? Nincs ok aggodalomra, van néhány szuper tippünk a kiszemelt, ám foglalt domainekhez való hozzájutáshoz.
Egy egyedi márkanév, egy saját védjegy kialakításához szükség van egy testhezálló domain név megszerzésére. A domain név ugyanis fontos lépcsőfok a sikerhez vezető út irányába, ám csak akkor érhető el vele a kívánt cél, ha az ötletes, frappáns, és beszédes. De mi a helyzet akkor, ha a megfelelő domain név nem elérhető?

klassztarhely1

Foglalt domain esetén mit lehet tenni ha Ön védjegybirtokos…

Fontos tudni, hogy védjegytulajdonosként egyszerűen hozzájuthat a foglalt domainekhez. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha a védjegy teljesen megegyezik a kiszemelt domain névvel. Valamint akkor szerezhető csak meg, ha a védjegy már akkor is tulajdonát képezte, mielőtt a választani kívánt domain regisztrációja megtörtént.
Ezen felül fontos a védjegy hatálya is. Egy magyar védjegy például nem validálható az országhatáron túl, egy eu-s azonban az unió összes országában érvényesíthető.

Egy foglalt domain megszerezhető:

  • a domain aktuális tulajával való egyezségre jutás útján
  • illetve, ha ez nem lehetséges, akkor jogi úton

Foglalt domain esetén mit lehet tenni ? – Az egyezség

Az aktuális domain tulaj – amennyiben az azt megszerezni kívánó fél már rendelkezett az ezzel megegyező védjeggyel már a domain bejegyzése előtt is – jobban teszi, ha átengedi a domain birtoklási jogát. Ha viszont nem volt a domainbejegyzést megelőzően azzal egyező védjegy az azt megszerezni kívánó tulajdonában, akkor megfelelő ajánlatot kell tennie a domain név megvásárlása érdekében.

Konkrét ajánlat

Sikeres üzletet üthet nyélbe az, aki konkrét árajánlattal áll elő. Amennyiben ugyanis a domain weboldalán nem szerepel annak ára, akkor az valószínűsíthetően nem egy eladásra szánt azonosító. Ilyen esetben nem ajánlott annak áráról érdeklődni, mivel nem ismeretes, hogy a kiszemelt domain név eladó e, vagy sem. Azonban egy határozott, konkretizált ajánlat bizonyíthatja a valódi, komoly vásárlási szándékot.

A megfelelő ajánlat – Foglalt domain esetén mit lehet tenni?

Aki tisztában van a kiszemelt domain értékével, nyerő pozícióba kerülhet. Keresőmotoros fürkészéssel könnyen kideríthetők az eladósorba került domainek árai, melyek ismeretével kalkulálhatóvá válik a kiszemelt domain értéke is. Az árak persze eltérők, néhány tízezer forinttól egészen több millió forintig találhatunk eladó domaineket. Első lépésként tehát végezzen kutatómunkát az árakról, majd álljon elő egy konkrét, helytálló ajánlattal, de semmiképp se rettentse el az aktuális tulajdonost az adás-vételtől.

Foglalt domain esetén mit lehet tenni ? Domain név tulajdonos kiderítése

A GDPR hatályba lépését megelőzően a WHOIS adatbázisoknak köszönhetően bárki megtekinthette a domain birtokosának adatait. Ez a nyilvános adatlekérés azonban manapság már nem lehetséges, így nem egyszerű kideríteni a tulaj adatait. Persze van megoldás!
Elsőként érdemes átnézni a domain weboldalát, ugyanis lehetséges, hogy szerepel rajta a domain tulajdonosának az elérhetősége.

Másrészt javasolt olyan domain keresőt alkalmazni, amelyben WHOIS rekordok is szerepelnek, így kiderülhet, melyik az a cég, ahol a domain regisztrálásra került.
Harmadsorban pedig a WHOIS adatokkal elérhetőségek is kereshetők a domain végződés nyilvántartójánál, így lehetőség nyílhat akár az admin e-mail címének megszerzésére is.

.hu domain tulajdonosával való kapcsolatfelvétel

A GDPR érvénybe lépése óta a nyilvántartó nem engedi a magyar domain végződésekkel bíró azonosítók tulajdonosainak (amennyiben azok magánszemélyek) adataihoz való hozzáférést. Jogi személyek esetén az adatok nyilvános elérhetősége nem változott.

Kapcsolatfelvételre azonban bitosított a lehetőség: a domain vizsgálatakor két linken keresztül is fel lehet venni a kapcsolatot az domain illetékeseivel. Az egyik hivatkozással a domain birtokosát, a másikkal pedig a domain adminisztratív kapcsolattartóját lehet elérni.

A domain átvétele

Az egyezségre jutás után szerződést kell kötni a domain megvásárlásával kapcsolatban. A szerződés, valamint a domain átvétele azonban jó, ha ügyvédi jelenlét mellett zajlik le.
A magyar végződésű domain nevek saját részre történő átvétele lemondó nyilatkozat kitöltése mellett történik. Vagyis a domainről lemondó írásbeli lemondó nyilatkozata szükséges a zökkenőmentes átregisztráláshoz.

A nem magyar azonosítók átvétele pedig a végződésre vonatkozó szabályozások alapján kell, hogy történjen. Ahány végződés, annyi szabály, szóval érdemes alaposan átvizsgálni a vonatkozó szabályzatokat, és ezekhez mérten aláírni a szerződést.

Domain átregisztrálás

klassztarhely1