Lejárt domainok regisztrációja

Lejárt domainok regisztrációja

Lejárt domainok regisztrációja – Van, hogy az áhított domain név foglalt státuszú, ami egy roppant frusztráló és kényelmetlen szituáció. Persze ilyen esetben sem szabad csüggedni, hiszen előfordulhat, hogy adott domain név már hasztalan a tulajdonosának, ami azt jelenti, hogy lejáratát követően – a domain használati jogának meghosszabítása hiányában – megszerezhetővé válik. Cikkünkben ezt a témát elemezzük!

klassztarhely1

Felmondási fázisban lévő domainek

Ha egy domain felmondás alatt áll, az annyit tesz, hogy tuladonosa nem kérvényezte annak meghosszabbítását a lejáratkor. Vagyis a domain használatának joga felmondott státuszba került. A felmondással kapcsolatban eltérő intézkedések tapasztalhatók az egyes domain végződések nyilvántartóinál. Bizonyos végződéseknél a felmondás időpontjában elkezdődik a türelmi idő, melyet törlés előtti parkolási szakasz követ.

Lejárt domainok regisztrációja – Türelmi idő

A felmondott státuszú domainek türelmi ideje során az addigi tulajdonos bármikor visszaszerezheti annak használat jogát. A visszavétellel pedig meghosszabbodik a domain használati joga. Ezt a lehetőséget csak és kizárólag a domain addigi tulaja veheti igénybe.

Felmondási időtartam

A felmondás alatti fázis végződésenként eltérő lehet:

  • .hu esetén 45 nap
  • .eu esetén 40 nap
  • .com esetén 30 nap

Lejárt domainok regisztrációja – Törlés előtti parkolás szakasza

Ha a felmondási idő során a domain addigi tulaja nem szerezte vissza a használati jogot, a törlés előtti parkolási fázis veszi kezdetét. Ez a szakasz a domain használati jogának tényleges, visszavonhatatlan törtése előtti időszak. Ez a fázis nem minden domain végződésnél jellemző, némely szolgáltatónál a felmondást követően azonnal törlődik a domain.

Törlés előtti parkolás intervalluma

Ez a szakasz végződésenként eltérő hosszúságú, az erre vonatkozó pontos adatok a nyilvántartók oldalán találhatók meg.
Íme néhány példa:

  • .hu esetén 60 nap
  • .eu esetén 0 nap
  • .com esetén 30 nap

Lejárt domainok regisztrációja – Törlés előtti parkolás szakaszában visszaszerezhető a domain?

Természetes igen. Ilyenkor viszont sokkal költségesebb a domain használati jogának visszavétele. Néhány esetben azonban nem csak a törlés előtti parkolás szakaszában szerezhető vissza a domain. A .com, a .net, a .org végződéseknél például a 30 nap lejártát követően még 5 nap áll rendelkezésre a domain visszavételére. Az intervallum hosszát az automatikus foglalók távoltartása érdekében nem lehet pontosan tudni.

Lejárt domain regisztrációja

Egy lejárt domain – legyen az akármilyen végződésű – a törlést követően regisztrálható. Tehát akkor, ha a domain ellenőrzés szabad státuszúnak jelzi az adott domain nevet.

domain regisztráció

klassztarhely1