Ki legyen a domain bejegyezett tulaja

Ki legyen a domain bejegyezett tulaja

Ki legyen a domain bejegyezett tulaja? Ki rendelkezzen a tulajdonosi joggal? Egyáltalán ajánlatos ezt a jogot más rendelkezésére bocsátani? Elrejthetők a tulajdonosi adatok? Megoldható a domain közös birtoklása? Cikkünkben ezekre a fontos kérdésekre válaszolunk.

klassztarhely1

Ki az internetes tartomány birtokosa?

Tulajdonképpen nem helyes a birtokos megnevezés, hiszen a domain használati jogának megbízójáról van szó, a köznyelvben azonban gyakrabban alkalmazott a domain birtokos, illetve tulajdonos megfogalmazás. Adott domain tulaja az a magánszemély, vagy jogi személy, akinek a domain használatának joga delegálódik.

Ki legyen a domain bejegyezett tulaja? A domain tulajdonos jogai

A tulajdonos legfőbb joga, hogy rendelkezhet a domain használatáról. Ez azt jelenti, hogy bármit alkalmazhat, működtethet, így például honlapot, vagy akár levelezést is végezhet az adott domainen. Emellett a domain tulajdonos szabadon megválaszthatja a domain regisztrátort, és bármikor átválthat másik szolgáltatóra.

Hogyan lehet kideríteni, hogy ki a domain tulaja?
Erre a kérdésre a választ a kérdéses domain végződésének nyilvántartójánál, illetve annak honlapján, a WHOIS keresés használatával kell megkeresni. Ennek az adatnak a hivatalos neve pedig a WHOIS rekord.

A különböző domain végződések nyilvántartói differenciáltan működnek a tulajdonosi adatok nyilvános lekérdezhetősége témakörében. A legtöbb esetben azonban elmondható, hogy a GDPR hatályba lépését követően a nyilvántartók nem fedik fel a tulajdonosi adatokat, vagyis többnyire semmilyen módon nem kérdezhetők le az ilyen információk. Persze van lehetőség az adatok kikérésére, azonban egyáltalán nem biztos, hogy a nyilvántartó az ilyen jellegű kérvényeknek eleget tesz, és kiadja az adatokat harmadik félnek.

Ki legyen a domain bejegyezett tulaja – Átadható a tulajdonosi jog?

Sok esetben előfordul, hogy bonyolult problémák adódnak a domainek kapcsán, köszönhetően az emberi elhamarkodottságnak, vagy meggondolatlanságnak. Gyakori például az, hogy a domain regisztrációt nem a valódi domain igénylő indítja el, hanem annak megbízottja, aki tévesen nem megbízója, hanem saját nevében kezdeményezi a folyamatot. Hasonló gondok adódhatnak a honlapkészítés kapcsán is, mikoris a weblapkészító vállalat saját nevében kezdeményezi a domain megszerzését, nem megbízóéjában. Persze ezek az esetek nem kis fennakadást tudnak okozni, ugyanis szerződés hiányában, utólagosan már komoly feladat igazolni azt, hogy kinek a nevében is történt az igénylés. Pláne, ha a szóban forgó domainnel kapcsolatban semmiféle jogcím, vagy védjegy nincs a tulajdonosi jogot elvesztő birtokában.
A tulajdonosi jogot nem ajánlott átruházni!

Nyilvánosak a domain tulajdonos adatai? Ki legyen a domain bejegyezett tulaja?

Nem feltétlenül, minden végződésnél van lehetőség a titkosításra, és a jog sem akadályozza ezt. Azonban bizonyos végződések esetén ezt nehéz megvalósítani. Számos oka lehet annak, ha valaki titkosítani akarja adatait, sokszor azonban ez a lépés szükségtelen, sőt, nem etikus.
A nemzetközi domainek esetében a WHOIS titkosítás abból áll, hogy egy proxy, vagyis egy másik szervezet bejegyzése történik meg a domain delegálója, és valódi birtokosa hozzájárulásával, mely egyébként tartozik az ingyenes szolgáltatások sorába.

Magyar domaineknél, amennyiben az a cél, hogy a regisztráció más egyén nevében történjen meg, javasolt a későbbi jogi problémák kiküszöbölése érdekében közjegyző, esetleg ügyvéd jelenlétében ellenjegyzett megállapodással nyomatékosítani a tulajdonviszonyokat.

Ki legyen a domain bejegyezett tulaja ? Van értelme a domain tulajdonos titkosításának?

Tulajdonképpen nincs, és manapság egyre kevésbé van erre szükség, a GDPR hatályba lépése ugyanis erre is hatással volt. A szabályok szerint a domain regisztráció során a regisztrátor, a nyilvántartó, és az ügyintéző is köteles a magánszemély minden adatát titkosítani, valamint a WHOIS rekordokban sem szerepelhetnek a magánszemélyek adatai.

Mi az oka ennek a titkosításnak?

A folyamat során azért lényeges az adatok elrejtése, mert így jogos kérvénnyel sem szerezhetők meg a tulajdonos adatai, köszönhetően annak, ha a valódi tulajdonos helyett egy proxy kerül feltüntetésre. Ebben az esetben a proxy szolgáltatónak kell eldöntenie, hogy felfedi-e a valódi tulajdonosi adatokat.

Ki legyen a domain bejegyezett tulaja? Lehet e közösen birtokolni a domaint?

Nem, csakis egy természetes személy birtokolhatja a domaint. Akkor sincs erre lehetőség, ha egy közös cél érdekében több magánszemély szeretne társulni egyetlen domain névbe. Ezt csak úgy lehet kiküszöbölni, hogy egy jogi személy formájában válnak a domain tulajdonosaivá.

domain név ellenőrző

klassztarhely1