Milyen a jó domain név

Milyen a jó domain név

Milyen a jó domain név ? A megfelelő domain név az egyik legfontosabb lépcsőfok a honlap sikere felé vezető úton. A jól kiválasztott domain név azonban nem szerencse kérdése, egy frappáns, testhezálló domain kitalálása komoly, összehangolt “brainstorming”-ot igényel. Persze lényeges, hogy az ötlet megvalósítható is legyen. Ehhez arra van szükség, hogy a folyamat során a domainokkal kapcsolatos, összes íratlan szabály betartásra kerüljön, hiszen akkor a domainválasztás kezeti nehézségei könnyen és gyorsan áthidalhatvá válnak.

klassztarhely1

Milyen a jó domain név ? – Megjegyezhetőség

Egy frappáns szó könnyen megjegyezhető. Az internetet használók nagy része észben tartja a számára fontos és érdekes domaineket, vagyis nincs szükség arra, hogy könyvjelzőkkel lássa el őket ahhoz, hogy az adott lapra gyorsabban navigálhasson el. Tehát ha a domain név könnyen megragad az emlékezetben, rövidebb idő alatt, egyszerűbben találnak a látogatók az adott honlapra. Arról nem is beszélve, hogy egy megjegyezhető domain nagyobb valószínűséggel előbb jut az ember eszébe, mint egy bonyolult, nehezen memorizálható azonosító.

Milyen a jó domain név ? – Könnyű leírni

Van, hogy egy-egy szó legépelése még a számítógép billentyűzetén is nehézkes, nemhogy az okoseszközök érintőkijelzőjén. A domain kitalálásakor érdemes kipróbálni, hogy okozhat e problémát annak bepötyögése.

Kevés karakter

Sokszor nehéz rövid domaint kreálni. Amennyiben ez mégis sikerül, az az előző két kívánalmat is kielégíti, hiszen a kevés karakterből álló domainek könnyen megjegyezhetők, és az esetek többségében egyszerűen legépelhetők. Érdemes végiggondolni, hogy ha a kiválasztott domain az áhított végződés mellett foglalt státusszal bír, a másikkal azonban szabad jelzést kap, akkor jobb e másik (esetleg hosszabb, nehezebben legépelhető és megjegyezhető) domaint keresni, vagy célravezetőbb-e a rövid tulajdonság (és ezzel együtt a könnyű megjegyezhetőség és egyszerű legépelés) miatt az eredeti ötlet mellett voksolni.

Relevancia – Milyen a jó domain név?

Érdemes olyan szót, vagy szóösszetételt alkalmazni a domainek kreálásakor, mely tükrözi, esetleg tartalmazza is a honlap üzenetét. Némely iparág esetén ez bevett szokássá vált, ugyanis sok esetben szakmák, szolgáltatások szerepelnek domain névként. A keresőmotorok előresorolják ezeket a domaineket, sőt, a honlap látogatói is egyszerűbben megjegyzik az ilyen típusú domain neveket.

Jogsértések elkerülése

Sokan könnyen elfelejtik, hogy, bár egyszerű a megfelelő domain megszerzése, azt ugyanolyan egyszerű elveszteni is. Elég hozzá egy jogsértés. Emiatt jó, ha a domain lefoglalása előtt minden leendő tulajdonos megbizonyosodik arról, hogy a választott azonosító nem szerepel e cégjegyzékekben, védjegyadatbázisokban. Vagyis jobb időben bizonyosságot nyerni, mint elveszíteni egy használatban lévő domaint, melybe sok időt, és pénzt fektetett tulajdonosa.

domain regisztráció

klassztarhely1