Mire jó a domain

Mire jó a domain

Aki hallotta már a domain név kifejezést, de nem tudja mire jó a domain vagy nincs tisztában annak jelentésével és lényegével, olvassa el cikkünket, melyből megismerheti a domain nevek három legelterjedtebb használati módját.

klassztarhely1

A domain név angol eredetű szó, és birtokot, tartományt jelent. A domain tulajdonosa egy adott szó, kifejezés egyedi használati jogával bír.

A domain regisztrációs folyamat során a választott végződés adatbázisába kerül bejegyzésre az adott domain használatának joga, biztosítva ezzel az egyedi, kizárólagos használatot.

A domain regisztrációt, és a bejegyzést követően használhatóvá válik az adott domain név, mellyel számos, többnyire kommunikációs szolgáltatás érhető el. Mire jó a domain? A domain nevek legfőbb feladata a webes kommunikáció kizárólagos azonosítással való felruházása. Ezek közül a három leggyakoribb kommunikációs cél a következő:

Mire jó a domain? – Elektronikus levelezés saját domainnel

Az e-mail korunk leggyakoribb kommunikációs csatornája. Saját domain névvel az elektronikus levelezés egyedivé és személyre szabottá tehető. Habár egyéb e-mail szolgáltatóknál díjmentesen igénybevehetők levelezési címek elektronikus kommunikáció céljából, jóval kézenfekvőbb megoldás egy saját domain használata az e-mailezéshez.
Egy egyedi e-mail cím megjegyzése ugyanis jóval egyszerűbb (például saját, egyéni név, vagy szervezeti név használatával), és sokkal ízlésesebb is.

A díjtalan szolgáltatást nyújtók között vannak olyanok, akik a saját elektronikus fiók használatát felárral, illetve korlátozások mellett biztosítják. A legjobb, ha egy saját előfizetés mellett rendel a felhasználó egyedi, elektronikus levelezési címeket domainjéhez, és használja fiókjait elektronikus kommunikációra.

A szolgáltatók kínálatában általában ezen lehetőségek szerepelnek:

  • Díjmentes e-mail használat, melyet a domain név regisztrálása mellé biztosítanak a szolgáltatók. Ez úgy működik, hogy a felhasználó létrehoz egy e-mail címet, melynek levelezését egy másik, máshol lévő fiókra irányíthatja át.
  • Elektronikus levelezés tárhely előfizetés mellé. Ez a szolgáltatás költséghatékony, hiszen minimális költség ráfordításával tud a felhasználó saját e-mail címével levelezést folytatni domainjén.
  • Elektronikus levelezés honlap előfizetés mellé. Ez a lehetőség a leggazdaságosabb és legértékesebb. A tárhely előfizetéshez hasonlóan funkcionál, viszont jóval sokrétűbb szolgáltatást nyújt. A honlap előfizetése mellé ingyen domain, tárhely és díjmentes e-mail levelezés is jár.

Mire jó a domain? – Weboldalpublikálás a domain alatt

A második leggyakoribb domain használati feladat a weboldal megjelentetése. A weboldal egy olyan online platform, ahol információkat jelentethet meg, publikálhat a honlaptulajdonos. A huszonegyedik században erre egyre nagyobb az igény és a kereslet, a vállalkozások hamar rájöttek, hogy gyorsan, egyszerűen profitálhatnak a honlapjukból. Egy online elérhető vállalkozás ugyanis jóval realisztikusabb, és információcserében is jóval produktívabb, mint azon szervezet, aki nem jelenik meg online felületen.

Új trend van kialakulóban, mely a személyes honlapok nyilvánossá tételét célozza meg, aminek leggyakoribb típusa a bemutatkozó weblap. Ez a platform lehet egyéni portfólió, vagy akár névjegy weboldal is. Ez a módszer kiváló bemutatkozást, nyilvános megjelenést jelenthet a szakemberek részére, annál is inkább, mert ez jóval értékesebb információhordozó, mint egy szokásos önéletrajz, vagy motívációs levél. Értékesítési pozícióban dolgozóknak kiváltképp hasznos lehet ez a megoldás, hiszen nagyban javíthatja megítélésüket. Amennyiben a kereskedés több online téren történik, javasolt a személyes domainek alá gyűjtőweboldalt kreálni, és onnan elérhetővé tenni az összes platformot. A személyes honlappal sikeresebb lehet a kommunikáció.

Manapság már nem okoz gondot egy weboldal elkészítése, annál is inkább, mert napjainkban már honlapépítő szoftverek is segítik a felhasználókat a cél lehető legoptimálisabb elérése érdekében.

A domain átirányítása – mire jó a domain

A domainek átirányítása a domain nevek harmadik legelterjedtebb használati módja. Erre akkor van leginkább szükség, mikor már meglévő online szolgáltatásokra kell további domaint átirányítani. Egy .hu végződéssel bíró domain mellé például érdemes .com, vagy .eu végződést is lefoglalni annak érdekében, hogy az ne kerülhessen a konkurencia birtokába. Ebben az esetben az egyik domain a fődomain, melyre a többi domain átirányítható. Az átitányítás természetesen e-mail használatánál is működik, vagyis kreálható több levelezési cím is, melyek egy, közös e-mail címre irányíthatók át. Az átirányításként alkalmazott levelezési címeket e-mail alias-nak nevezik. Némely szolgáltatók ingyenesen biztosítják a regisztrált domain nevekhez az e-mail alias-t.

Reméljük eme cikkünkből kiderült Ön számára is, hogy mire jó a domain.

A domain név fenti – háromféle – használata mellett természetesen vannak egyéb esetek is, azonban ezek a leggyakoribb feladatok.

domain regisztráció

klassztarhely1