Mit jelent a domain

Mit jelent a domain

Mivel ez egy IT alapfogalom, érdemes tisztában azzal, hogy mit jelent a domain. Már csak azért is, mert a domain az első, amivel egy weblap tulaja találkozik. Sőt, nem árt, ha pontosan tudja a domain új birtokosa, mihez is sikerült hozzájutnia a domain regisztráció folyamán.

klassztarhely1

Mit jelent a domain? – A domain szó eredete

A domain angol eredetű szó, amit a latin nyelvből származtatnak. Alapja a dominium szó, mely tartományt, uralmat jelet. Ezek alapján a fordítása a magyar nyelvben tartománynév, és internetes tartománynév.
A magyar nyelv többféleképpen is használja ezt a kifejezést, sűrűn alkalmazott szavak például a doménnév, a domainnév, a domén, vagy a névtartomány.

A domain név jelentése

A domain a világháló egy darabkáját jelenti. Hiszen egy domain név alá sorolható minden egyes szolgáltatás, amit az adott név alatt megtalálható szolgáltató nyújt. Vagyis a világháló ezen darabja kétségkívül az adott domain nevet birtoklóé.

Mit jelent a domain? – Miért kell a domain név?

Minden számítástechnikai eszköz saját azonosítóval, IP címmel rendelkezik. Ez az egyedi kód egy hosszú karakterhalmaz, ami nehezen megjegyezhető. A domain név ezt a problémát hidalja át, ugyanis a domain egy, vagy több szóból álló azonosító, mely beazonosítja, és megjegyezhetővé teszi az egyes webcímeket.

A domain név felépítése

A domainek rangsor szerint működnek. A felső szintű azonosítók a domain végződései, úgymint a .hu, vagy a .eu. Ezekbe kategorizálhatók, regisztráltathatók az egyes domainek, melyek használati joga lehetővé teszi a domain tulajdonlását. A domain használati jogának tulajdonosa ugyanis rendelkezhet az adott domainnel, például aldomaineket is kialakíthat.

domain regisztráció

klassztarhely1