Ki a domain valódi tulajdonosa

Ki a domain valódi tulajdonosa

Hogy deríthető ki, hogy ki a domain valódi tulajdonosa? Mit jelent a WHOIS rekord? Milyen tulajdonosi adatok nyilvánosak? Milyen domain adat titkosítható? Ezen kérdéseket válaszoljuk meg cikkünkben.

A domain tulajdonosa

Aki úgy gondolja, hogy domain használóként ő a domain tulaja, az nagyon téved. A domain ugyanis a domain végződését kezelő nyilvántartónak a tulajdona.

klassztarhely1

A domain igyénylési folyamat részeként a domain leendő használója kezdeményezi a választott domain név regisztrációját, mikoris a regisztrátor jelzi a nyilvántartó felé az igényt. Például ha egy .hu domainigénylés érkezik a regisztrátorhoz, a regisztrátor azt az információkkal együtt rögzíti a .hu nyilvántartójának adatbázisában, melyet követően a nyilvántartó elfogadhatja (ilyenkor bejegyzi, delegálja a választott domain nevet), vagy elutasíthatja a beérkező igényt.

A domain regisztráció

A domain név regisztrációja tulajdonképpen az a folyamat, mikor a delegáláshoz a nyilvántartó adatbázisába kerülnek a szükséges adatok (például a domain igénylőjének, a domain leendő tulajdonosának, használójának, a domain technikai-, és adminisztrációs kapcsolattartójának, illetve a domain névszerverének információi). Ezen adatokat a domain regisztrátor dokumentálja, és továbbítja a nyilvántartó felé.

A domain delegálása – Ki a domain valódi tulajdonosa

A domaindelegálás fázisa a domain név használati jogának átadását jelenti az azt megigénylő részére. Azaz a domain birtokosa tulajdonképpen továbbra is a nyilvántartó lesz, az igénylő pedig a domain használója. Ennek okán félrevezető az a kijelentés, miszerint a domain tulajdonosa az az egyén, aki számára a domain delegálásra kerül.

Hogyan deríthetők ki a domain tulajdonos adatai?

A domaintulajdonos információi a WHOIS rekordokból nyerhetők, melyek minden nyilvántartó adatbázisában elérhetők. Persze az, hogy milyen adatokat tesznek közzé egyes nyilvántartók, saját, szuverén szabályzatukon múlik, fő szempontjuk azonban minden esetben a személyes adatok védelmének megőrzése.

A WHOIS rekordok a következőképp érhetők el:

  • A nyilvántartói weboldalon
  • A nyilvántartói WHOIS szerver 43-as TCP portján

Domain ellenőrzés során elérhetők a WHOIS rekordok is – Ki a domain valódi tulajdonosa

A domain ellenőrző használata során – mely a választott domain állapotának tesztelésére hivatott – elérhetővé válik a WHOIS adatok 2. típusú adatsora, mely a nyilvános információkat tartalmazza. Például a domain keresés során ellenőrzött .hu domain találati oldalán lévő info ikon alatt elérhetővé válik az adott domain WHOIS rekordja.

Elrejthetők a domain tulaj adatai?

Mindig a nyilvántartó határozza meg adott ország jogszabályrendszere alapján, hogy milyen információkat tesz nyilvánossá a tulaj adatai közül. A magyar .hu domain nevek esetében például, ha a domain tulajdonos magánszemély, csak és kizárólag az egyén neve jelenik meg publikusan. Ez mind a WHOIS, mind a WHOIS-protokoll esetén így van. A további személyek, így a technikai-, és az adminisztrációs kapcsolattartók információi azonban teljesen publikusak. Nemzetközi domain nevek esetén pedig a WHOIS protokollon át vizsgált információk teljesen rejtettek. Azonban internetes lekérdezéskor megtudható a tulajdonos kiléte.

Összefoglalva tehát: nem rejthető el hogy ki a domain valódi tulajdonosa

Persze sokan – jogsértően – próbálják kijátszani ezt a nyilvános megjelenést, mégpedig úgy, hogy nem saját nevüket tüntetik fel a domain tulajdonos adatainál, hanem más személyt jelölnek meg ebben a státuszban. Így sem webesen, sem a WHOIS rekordon keresztül nem derül ki kilétük. Némely regisztrátor nyújt efféle szolgáltatást, ám lehetőség van arra is, hogy ügyvéd, esetleg közjegyző jelenlétében történjen a szerződéskötés a domain tulajdonosi jogának feltételes átadásával kapcsolatosan.

A domain titkosításakor járjon el körültekintően

Javasolt gondosan végiggondolni, hogy valóban szükséges e a domain adatok titkosítása. A domain tulaja (aki annak használata felett is rendelkezik) ugyanis ilyen esetben az az egyén lesz, aki felel az adatok nyilvánosságáért. Ennek okán azonban előfordulhat, hogy az idők során, ha a domain valamilyen jogsértési problémába ütközik, az nem várt konfliktusokat idéz majd elő, főleg ha nem tudjuk leellenőrizni, hogy ki a domain valódi tulajdonosa.Mivel a bejegyzésre kerülő tulajdonos egyetemlegesen felelős a domain használatáért, és egymaga rendelkezik domain feletti jogokkal, bármikor eltérően dönthet a domain jövőjéről. Tehát fontos a következetesség és a megfontoltság a domaintitkosítás kapcsán.

domain név ellenőrző

klassztarhely1