Szabad domain név keresés

Szabad domain név keresés 2022

Ma, a negyedik ipari forradalom idején elképzelhetetlen lenne az élet internet nélkül a szabad domain név keresés eléggé fontos lett. A számlák, a pénzügyek online rendezése, a bevásárlások világhálón való intézése, a közösségi média használata mind mind az életünk szerves részét képezi. De vajon hogyan viselné az emberiség, ha mindezt meg kellene vonnia magától? Ha nem lehetne része ebben a kényelemben, illetve, ha nem lehetne mindent gyorsan, könnyedén, akár otthonról elintézni? Hiszen manapság megszokott, hogy minden információ – melyre kíváncsi az ember – pár kattintással elérhetővé válik. Gondoljunk csak arra, mit tesz az ember mielőtt vásárlásba kezd: a termékeket, szolgáltatásokat összehasonlítja, jellemzőiket, áraikat online összeveti, majd megversenyezteti a kiszemelt árut, szolgáltatást kínáló vállalatokat a legjobb vételért.

klassztarhely1

Emiatt a cégeknek is fontos, hogy képviseljék magukat az online térben, melyet a legegyszerűbben egy honlap létrehozásával tehetnek meg. Ehhez pedig csupán egy tárhelyre, valamint egy domain névre, közismertebben webcímre van szükség. A látogatók ezt gépelik be a böngészőbe, ha egy adott weblapot akarnak felkeresni. Persze hosszú az út addig, hogy egy vállalat eljusson odáig, hogy rendelkezzen saját domain névvel: a kitalálást követően annak foglaltsági állapotát le kell ellenőrizni a szabad domain keresés nevű teszterrel, majd – ha még nincs használatban a kitalált név – indítványozni kell annak regisztrációját (azaz lefoglalását az egész internetre kiterjedően). A domain név többféle végződéssel regisztráltatható, viszont érdemes tudni, hogy – annak ellenére, hogy nem jelentenek nagy költséget – vannak köztük árbéli különbségek.

Szabad domain név keresés

Az ismert domain végződések ugyanis drágábbak, mint kevésbé népszerű társaik (például a .com, vagy a .hu magasabb árfekvésű, mint a .info, vagy a .net végződések.) Persze nem tényleges adás-vételről van szó, csupán bérlésről, így ez a kiadás – a szerződéstől függő időközönként – addig merül fel, míg igényt tart a domain tulajdonosa a webcímre. Ha például már nem akarja működtetni az internetes azonosítót, dönthet úgy, hogy lemond róla, és értékesíti, de – ha a regisztrátorral van gond – lehetőség van domain átregisztrálására is (ami annyit tesz, hogy az egyik szolgáltatóhoz átviszi webcímét egy másikhoz).

Látható, hogy a domain hosszú távon kíséri a vállalat életútját (hacsaknem végig), így érdemes a legmegfelelőbb internetes azonosítót megkreálni. Ez nem könnyű feladat, egyrészt fontos, hogy megjegyezhető, felhasználóbarát webcím kerüljön beregisztrálásra, másrészt számos követelménynek kell megfelelni annak érdekében, hogy a szabad domain név keresés nevű ellenőrző ne állítsa meg a domaint a regisztrációja kapujában. Határozott karakterszám-intervallumban lehet a domain, vagyis 2-40 karaktert tartalmazhat, de a legoptimálisabb az 5-10 karakterhosszúság elérése.

Természetesen a karakterek összetétele sem elhanyagolható, ugyanis csak és kizárólag a kötőjel, a 0 és 9 közti számok, illetve a magyar abc betűi (2004 óta az ékezetesek is) használhatók azzal a kitétellel, hogy két kötőjel egymást követően nem szerepelhet, és hogy az első és utolsó karakterhelyen betű vagy szám állhat, egyéb karakter nem. Annak érdekében tehát, hogy az áhított webcím a szabad domain név keresés során ne jelezzen szintaktikai hibát, javasolt átolvasni a domain regisztrációs szabályzatot, mely részletesen közli, milyen feltételeknek kell megfelelnie az internetes azonosítónak a szabad jelzés megadásához. Persze nem csak az kell, hogy a megadott sorrendben és összetételben szerepeljenek a domain karakterei, az is lényeges, hogy milyen aldomaint követő végződést választ felhasználója.

A szabad domain név keresés során ugyanis nem csak a kitalált aldomain kerül górcső alá, hanem a webcím végződése is, hiszen a kettő együtt adja az internetes azonosítót. Egy domain név persze nemcsak egy végződéssel bérelhető, több végződés is lefoglalható egy adott aldomainhez (így elérhető, hogy a versenytársak ne tudják azt megkaparintani, illetve az is, hogy a látogatók mindenképp odataláljanak a honlapra).

Arra is van lehetőség, hogy olyan domain végződés kerüljön bejegyzésre, mely nem szerepel a szabad domain név keresés során megjelenő regisztráltatható végződések között, hiszen egyedi ajánlat keretein belül – amennyiben azt a szabályok engedik – a regisztrátoroknál van lehetőség különleges végződéseket foglalni. Ahogy azt is meg lehet tenni a szolgáltatóknál – már, akinél van erre lehetőség -, hogy nem csak a domain nevet, hanem a tárhelyet is komplex csomagként, együtt lehet megvásárolni (sőt együtt gazdaságosabb is megvenni őket, és van, hogy az egyik megvételekor a másik ajándékként jár).

Ez annak is köszönhető, hogy ez a két, a honlap elkészítéséhez nélkülözhetetlen elem masszív, indirekt kapcsolatban van egymással (hiszen a domain a regisztrált internetes webcím, a tárhely pedig a honlap tárolásának szerverkapacitása). Persze nem kötelező egy helyen mindkettőt megvásárolni, hiszen tárhely nélkül is lehet nevet regisztráltatni, és domain bejegyeztetés nélkül is lehet tárhelyet bérelni.

Tehát ha valaki csak domain nevet szeretne regisztráltatni, azt is megteheti. Ehhez első lépésként ki kell találnia a domain nevet, mely – ahogy már említésre került – akkor megfelelő, ha a domain regisztrációs szabályzatban foglaltaknak teljes mértékben eleget tesz. Persze nem csak a fenti szintaktikai követelményeknek kell megfelelnie, hanem jogi kérdésben is feddhetetlennek kell lennie. Ez annyit tesz, hogy nem szabad, hogy a kiválasztott internetes azonosító félelmet keltő, jogsértő, megbotránkoztató, vagy megtévesztő legyen, illetve az sem megfelelő, ha annak használata bárki jogait megsérti (például kegyeleti-, tulajdonohoz kapcsolódó-, vagy személyiségi jogait, stb). Ezek a hibák komoly szankciókat vonnak maguk után, melyet a domain tulajdonosa szenved el. A büntetése lehet a webcím felfüggesztése, megszűntetése is, szóval érdemes betartani a szabályzatban szereplő feltételeket.

Szabad domain név keresés

Aki úgy véli, hogy a kiválasztott domain neve jogilag és alakilag is rendben van, annak nincs más hátra, mint a szabad domain név keresés elvégzése. Ezt megteheti bárki, bármikor a hivatalos domain nyilvántartó, és bármelyik általa választott regisztrátor (aki a nyilvántartó által erre a feladatra felhatalmazott szolgáltatót jelenti) oldalán. Aki nem ismer egyetlen regisztrátort sem, az választhat egyet a nyilvántartó weblapján, vagy bármelyik keresőmotor segítségével megkeresheti a számára legmegfelelőbb szolgáltatót. A szabad domain név keresés funkció egy egyszerűen kezelhető, gyors teszter, ami tulajdonképpen úgy működik, mint a keresőmotorok, a használó csak beírja a megfelelő mezőbe a keresendő domaint, majd elindítja a tesztet.

Persze van olyan szolgáltató, ahol végződéssel, és van, ahol végződés nélkül kell begépelni a kívánt azonosítót, majd az eredményektől függően kell kiválasztani a végleges webcímet. Olyan is lehetséges, hogy a szabad domain név keresés során humán ellenőrzést is kér a rendszer, ami annyit tesz, hogy a teszt használatához a felhasználónak be kell jelölnie a ’nem vagyok robot” lehetőséget, majd be kell másolnia a képernyőn megjelenő karakterhalmazt annak bizonyítékaként, hogy nem gép, hanem ember akar információt gyűjteni adott domainről. A teszter a betáplált internetes azonosító összes szabad, beregisztrálható végződését jelezni fogja, melyek közül a potenciális használójának el kell döntenie, melyik lesz számára a legmegfelelőbb típus.

Bár az ismert azonosítók valószínűleg mind a .com, mind .hu végződésekkel már foglaltak, rengeteg olyan végződés vár gazdára, melyek kevésbé népszerűek, de tökéletesen használhatók (az már más kérdés, hogy a látogatók többsége nem szívesen használ számára ismeretlen végződéseket keresései során). Ilyen például a .info, .shop , .net, stb. A szabad domain név keresés funkció egyébként korlátlanul használható, limit nélkül próbálgatható, természetesen ingyen.

Amennyiben a kívánt név foglalt, három lehetőség közül választhat a potenciális használó. Vagy választ másik nevet, ami a legegyszerűbb megoldás, vagy választ másik végződést – ami egyébként nem biztos, hogy olyan hangzatos, vagy sikeres lesz, mint az eredeti ötlet -, vagy megvásárolja az áhított webcímet. Első esetben, ha valaki nem akarja teljesen „átreformálni” alapelképzelését, akkor megteheti, hogy a preferált nevet egyéb plusz karakterekkel egészíti ki egészen addig, míg egy regisztráltatható nevet nem sikerül kreálnia.

Ez csak akkor jó megoldás, ha a karakterpótlás nem bonyolítja túl a domaint, hiszen az a cél, hogy rövid, megjegyezhető internetes azonosító szülessen annak érdekében, hogy a látogatók rátaláljanak adott honlapra. A második lehetőség, a másik végződés választása azoknak a használóknak jó, akik számára a kívánt előtag – amit semmiképp sem módosítana – jóval fontosabb, mint az előnyben részesített végződés megléte. A harmadik eshetőség, az áhított domain megvásárlása pedig csak akkor ajánlott, ha mindenáron az adott domainre van szükség (mivel ennek vannak buktatói, például nem lehet tudni, hogy milyen egyéb címek mutatnak adott azonosítóra). Ez az előző két variációnál jóval bonyolultabb megoldás, hiszen itt kapcsolatba kell lépni a domain aktuális gazdájával is, melynek elérhetősége szintén a szabad domain név keresés eredményeképp megtalálható whois rekordban lelhető meg.

Ha a teszt alapján a kívánt domain elérhető, akkor azt ellenőrzést követően akár azonnal is meg lehet rendelni. Egyébként ez a megfelelő megoldás, hiszen egy későbbi – az ellenőrzés időpontját követő – időpontban már nem garantált, hogy szintén szabad adott internetes azonosítónak a regisztrációja (hiszen időközben bárki megvásárolhatja azt).

Amennyiben a szabad domain név keresés eredménye után egyből megtörténik a megrendelés gombra kattintás, akkor a használó biztos lehet abban, hogy hamarosan webcímtulajdonossá válik (persze esetek kis százalékában előfordulhat, hogy műszaki hiba miatt a név ellenőrző szabad jelzést mutat annak ellenére, hogy az használatban van, de az ebből eredő károkért senki nem vonható felelősségre). Arra is van lehetőség, hogy a megrendelés megnyomása után egyedi, speciális igények is megjelölésre kerüljenek (persze ha a megrendelőnek van ilyen). Az igényfelmérést követően pedig a használónak meg kell adnia az adatait (név, elérhetőség, e-mail cím, stb.). Természetesen egy rendeléssel több internetes azonosító is megvásárolható, egy időben ugyanis nem csak egy webcím lefoglalására van lehetőség.

A rendelés megerősítéseként a rendszer néhány másodperccel az igényleadást követően e-mailt küld a visszaigazolásról, valamint proforma számla érkezik a regisztrációs díj ellenértékének kiegyenlítése okán. Ezt a számlát egyébként az esetek többségében online felületen és banki átutalással is ki lehet fizetni. Az összeg beérkezését követően pedig mind a normál számla, mind a befizetés igazolásául szolgáló értesítő e-mail elküldésre kerül a használó felé.

A következő lépés a domain hozzáadása, mely csak abban az esetben elhagyható feladat, ha adott webcímmel történt megvásárlásra a hozzá kapcsolódó tárhely is. Ellenkező esetben, vagyis, ha máshol vásárolt, illetve meglévő tárhelyen kerül használatra adott internetes azonosító, a cPanel felületén kell a domaint a tárhelyhez rendelni.

A teljes regiszráció – vagyis a szabad domain név keresés elvégzésétől egészen a honlap első használatáig – a legtöbb szolgáltatónál online történik (függetlenül annak végződésétől), vagyis nem kell semmiféle iratot postai úton küldeni a domain regisztrálásához. Egyszerűen csak az online nyilatkozatot kell elfogadni, melyet követően a regisztrációhoz való hozzáférés szintén elektronikus úton érkezik (melyet egyébként az ügyfélkapura való belépéssel is fel lehet lelni). A nyilatkozat elfogadása automatikus domain regisztrációt indít el, ami magyar végződések esetén általában egy naptári napot vesz igénybe. A teljes folyamat pedig egy-két napon belül lezajlik, melyet követően használható az internetes azonosító. (A nemzetközi domainek pedig azonnal nyilvántartásba kerülnek.)

A webcím tehát az első lépés ahhoz, hogy valakinek honlapja legyen, és, ahogy a fentiek is mutatják, korántsem egyszerű folyamat annak megszerzése. Az internetes azonosító szabályszerű kitalálása, a szabad domain név keresés elvégzése, valamint a regisztrációs folyamat abszolválása azonban megéri a belefektetett időt és munkát, hiszen ezek nélkül nem lehet részt venni az internet világában.

Ide kattintva kereshet szabad domain-t magának.

klassztarhely1