Kinek a tulajdona a domain

Hogy nézhetem meg, hogy ki a beregisztrált domain tulajdonosa?

Kinek a tulajdona a domain név ? Laikusoknak nem egyszerű eligazodni az internet világában. Holott ez manapság már alapfeltétel az élet minden területén. A huszonegyedik században ugyanis szükség van a világhálóra, többek között az oktatás, az orvostudomány, a pénzügyek, az adózás stb. számára is elengedhetetlen az internet megléte és használata. Ahogy a központi szerveknél, természetesen a vállalatoknál sincs ez másképp, az a cég ugyanis, aki képviselteti magát az online világban, bizonyítottan több ügyféllel rendelkezik, és nagyobb forgalmat bonyolít. Ennek az az oka, hogy az internethasználók egyre többen vannak, és a világhálót már nem csak munkára vagy szórakozásra, hanem információszerzésre, összehasonlításra, és beszerzésre is használják.

klassztarhely1

Az online térben való megjelenés rendkívül egyszerű, egy weboldalt kell létrehozni, mely virtuális kapoccsá válik a fogyasztók és a vállalat között. Ehhez pedig csupán egy tárhely – vagyis egy internetes elkülönített terület, ahová feltöltésre kerül az adott honlap – és egy domain név – azaz egy www-vel kezdődő, és egy két, három, vagy négybetűs végződéssel befejeződő webcím, vagy internetes azonosító, melyet az internethasználók a keresőmezőbe írnak annak érdekében, hogy megtalálják a keresett honlapot – szükséges. Míg a tárhely beszerzése nem okoz nehézséget (hiszen csak azt kell eldönteni hozzá, mekkora szerverrészre van szükség a holnap és a mentések eltárolásához), addig a domain név kiválasztása nem könnyű feladat. Persze van, aki úgy gondolja, hogy nem érdemes sok időt és energiát belefektetni a megfelelő internetes azonosít kiötlésébe, hiszen, ha nem is optimális a webcím, komoly marketinggel akkor is sikeressé tehető a honlap. Bár van valóságalapja ennek a gondolkodásmódnak is, valójában jobb komolyan venni a domainvadászatot, hiszen egy egyedi, testhezálló azonosító marketing nélkül is megállja a helyét.

Aki azonban ez utóbbi mellett dönt, az jó, ha tudja, hogy manapság – a domainek egyre növekvő száma miatt – nehezen talál olyan webcímet, mely nem foglalt. Ennek vizsgálatához a domain név ellenőrzőt lehet segítségül hívni, sőt, aki kíváncsi a használatban lévő domain gazdájára is, az sem marad válasz nélkül (kinek a tulajdona a domain név) , ugyanis azt is meg lehet tudakolni a domain név tulajdonos keresése funkcióval. (Persze úgy is fogalmazhatnánk, hogy domain használó, hiszen adott internetes azonosító nem képezi a használójának a tulajdonát, csupán csak a bérletét, ugyanis a domain valódi gazdája az a nyilvántartó, akihez a domain végződés tartozik.)

A webcím használata egyébként a regisztrációs folyamattal kezdődik, mégpedig úgy, hogy a webcím-igényt a leendő használó elküldi a regisztrátornak, amit a nyilvántartónál bejegyez a szolgáltató. Az utolsó lépés pedig a bejegyzés és a delegálás, amit elvégez a hivatalos nyilvántartó. Természetesen ez elég egyszerűen hangzik, de a megvalósítása ennél jóval nehézkesebb. A legsarkalatosabb pont mindenképpen a domain név kiválasztása, hiszen ha olyan internetes azonosító kerül kiválasztásra, mely már használatban van, kompromisszumot kell kötni (ugyanis az még egyszer nem regisztráltatható). Tehát vagy új webcímet kell kreálni, vagy másik végződést kell találni, esetleg meg kell kísérelni az áhított domain megvásárlását. Ehhez azonban az kell, hogy sikeres legyen a domain név tulajdonos keresése, hiszen csak úgy lehet alkut kínálni, ha tudjuk, kinek kell ajánlatot tenni. A webcím foglaltság-, és tulajdonos ellenőrzése is a regisztrátorok és a nyilvántartó oldalán található, és mindkettő egyszerűen, bárki által, bármikor, bárhol alkalmazható. Az internetes azonosító tulaját és annak adatait a whois rekordok tartalmazzák, melyek a nyilvántartó adatbázisában kötelezően szerepelnek. Az viszont, hogy a nyilvántartó ezekből mennyi információt tesz nyilvánossá, az a saját, szuverén döntése, de mivel a személyes információk védelme elsődleges szempont, minden nyilvántartó azt tartja szem előtt erre irányuló határozathozatalakor.

Kinek a tulajdona a domain név? Hogy nézhetem meg?

A whois rekordok megszemlélése a nyilvántartók, és a whois kiszolgáló 43-as TCP portján lehetséges. A domain név tulajdonos keresése funkcióval is hozzá lehet jutni az adatokhoz, egyszerűen csak a domain ellenőrző megfelelő mezőjébe kell írni a keresett nevet, és az eredmény mellett a whois információk második adatsora is megjelenik, mely a kötelezően előírt adatok megjelenítését takarja. Természetesen – a már említettek szerint – az, hogy mekkora adatállományt jelenhet meg a webcímekről, minden esetben az adott nyilvántartó döntése határozza meg államának jogszabályi feltételeit is figyelembe véve. Például a .hu domain név tulajdonos keresése során csak a webcím tulajdonos neve tekinthető meg – a tulajdonos többi adata nem – , a technikai-, és adminisztratív kapcsolattartó(k) információi viszont szabadon megnézhetők. A .eu domaineknél a whois protokoll esetén lekért adatok nem nyilvánosak, és annak ellenére, hogy a webes vizsgálatnál nem titkos a tulajdonos kiléte, elmondható, hogy csak hosszabb kutatás eredményeképp lehet megtekinteni a kívánt információt. Azaz a domain tulajdonosa – bármennyire is szeretne inkognitóban maradni – nem tud elrejtőzni a kutakodók elől. Persze vannak próbálkozások ennek elérésére, például úgy, hogy helytelen adatot adnak meg a domain tulaját illetően (ami hiába jogellenes viselkedés, több regisztrátor mégis biztosít ilyen szolgáltatást). Sőt, az is előfordul, hogy ügyvéddel, közjegyzővel írt szerződésben rögzítik a domain tulajdonos jogának feltételes átirányítását.

A webcím tulajdonosának kilétét azonban érdemes jogszerűen, valósan megadni, ugyanis a domain tulajként megjelölt személy tartozik egyetemleges felelőséggel az adatok publikálásáért, valamin ő az az egyén, aki egyénileg rendelkezik a domain névről is. Ennek fényében vannak veszélyforrások a hamis tulajdonos megjelölésével kapcsolatban, hiszen akkor, ha az internetes azonosító valamilyen oknál fogva jogsértő lesz, a regisztrált tulajdonosnak kell felelőséget vállalnia a jogtalanságból eredő következményekért, valamint a bejegyzésre kerülő tulaj – mivel ő az, aki a domain felett egyedüliként rendelkezhet – dönthet úgy, hogy más sorsot szán a nevén lévő webcímnek, ellehetetlenítve ezzel annak igazi használóját.

Mindezek alapján érdemes megfontolni a valós adatok elferdítését, a legjobb döntés az, ha jogszerű a webcím információinak bejegyzése, és a domain név tulajdonos keresése funkcióval kapott eredmények valós adatokat közölnek. Annál is inkább, mert csak így érhető el, hogy az internetes azonosító valódi tulaja gyakorolja a webcímhez kapcsolódó jogokat.

Kinek a tulajdona a domain? – Milyen adatokat találunk?

A helyes információk publikálása azért is jó megoldás, mert abban az esetben, ha a konkurencia, vagy a látogatók kérdést akarnak intézni a domain használójához, akkor a valóban kompetens személyt tudják megkeresni. Az adatok ugyanis bárki számára elérhetővé válnak, aki a domain whois rekordját megnyitja. Itt tudakolható meg ugyanis leggyorsabban az internetes azonosító tulajdonosának kiléte, – és jó esetben az elérhetősége is. Leggyakrabban akkor van szükség a domain tulajdonosának kiderítésére, mikor felmerül az igény az adott webcím adás-vételére. Ilyenkor a legegyszerűbb, ha a vevő a domain név tulajdonos keresése funkcióval néz utána adott webcím adatainak, és a kapott whois rekord segítségével szerzi meg a szükséges információkat. Az összes regisztrált webcím közül a hazai .hu domainek tulajdososai a leggyorsabban fellelhetők, hiszen a magyar azonosítók nyilvántartó weboldala, ismert nevén az Internet Szolgáltatók Tanácsa honlapján könnyen és gyorsan megtalálható a megtekinteni kívánt domain, illetve annak adatai. (Kinek a tulajdona a domain név) Ezen az oldalon az internetes azonosító ellenőrzése közben három lehetőség választható, egyrészt megtekinthető a whois rekord, mely nemcsak a domain név tulajdonosát, hanem annak egyéb beregisztrálásra került adatait is tartalmazza. Magánszemély esetén az adatvédelmi előírások miatt nem lelhető fel minden információ, vállalati honlapok whois rekordjai azonban mind a tulajdonos kilétét, mind a bejegyzett címet, telefon, telefax számot mutatják. A szervezetek esetén még a domain technikai/adminisztratív kapcsolattartója és a hozzá kapcsolódó elérhetőségek is megtalálhatók. Arra is van lehetőség, hogy a domain tulajának, és az egyéb kapcsolattartóknak e-mail formájában üzenetet küldjünk.

Ha nem magyar, hanem egyéb, külföldi végződésű internetes azonosító tulajdonosát kell felderíteni, akkor a who.is nevű honlapot kell felkeresni az erre irányuló adatok eléréséhez. Ez a weboldal ugyanis alkalmas arra, hogy a nemzetközi domainek (akár .com, .info, .org, .net végződéssel) adatait bárki megtekintse. A magyar honlapokkal kapcsolatos információszerzéshez hasonlóan a külföldi weboldalak adatbegyűjtése is ugyanazon típusú a rekordokba enged betekintést, vagyis a domain használója, kapcsolattartóinak neve, és az ezekkel kapcsolatos adatok lelhetők fel a domain név tulajdonos keresése során. Ezeken felül itt a külföldi webcím bejegyeztetéséért felelős regisztrátor is megtekinthető.

Kinek a tulajdona a domain ? Domain név tulajdonos keresése

Természetesen a domain név tulajdonos keresése funkció csak az adott pillanatbéli állapotot mutatja, vagyis, ha a rendszer épp használatban állóként jelöli a kívánt azonosítót, az még nem jelenti azt, hogy az nem válik egyhamar elérhetővé, regisztrálhatóvá. A magyar webcímek például a lejáratuk után 45 napig, azaz a felmondási idő végéig, valamint az ezt követő 60 napig, a törlést megelőző parkolási idő lejártáig várják, hogy aktuális tulajdonosuk – a türelmi időben – meghosszabbítsa őket. Ha ez nem történik meg ezen idő alatt, akkor szabadon bejegyezhetővé válnak, újra gazdára várnak.

Ezeket felszabaduló domaineknek hívják, és jellemző rájuk, hogy a tényleges törlésüket megelőzően is igényelhetők a regisztrátornál. Vagyis akkor is küldhető rájuk nyilvántartásba vételi igény a szolgáltató felé, ha annak újbóli regisztációja még nem időszerű. Előfordulhat, hogy egy domainre több kérvény is érkezik, ilyen esetben több igény versenyzik egymással. Van, hogy érdemesebb egy felszabaduló webcímet újraregisztráltatni, mint egy teljesen új domaint bejegyeztetni, hiszen egy használt internetes azonosító a rá irányított hivatkozásoknak köszönhetően jóval pörgősebb, és erősebb tartalommal bír, mint egy újonnal kreált, teljesen a nulláról induló domain. Természetesen a domain név tulajdonos keresése funkció értelmet nyer akkor is, ha valaki domain portfólió készítésén gondolkodik, esetleg konkrét kulcsszavakból kreált webcímeket gyűjt, vagy egyszerűen csak egy későbbi eladás miatt szeretne internetes azonosítókat beszerezni. A domain felügyelő segítségével jóval egyszerűbb a domainzsákmányolás, hiszen használatával a kritériumoknak megfelelő webcímek azonnal megjelenek, amint szabaddá válnak. Működése rendkívül egyszerű, a használónak csak annyi a dolga, hogy az ügyfélfiókjába lépve meghatározza a megfigyelni kívánt kulcsszavakat, a rendszer pedig amint érkezik az adatbázisba lejáró azonosító, értesítést küld róla a használó e-mail fiókjába. Persze a kulcsszavak megadása is rendkívül egyszerű, csupán az új kulcsszó lehetőségre kell kattintani, és be kell gépelni a kívánt keresési paramétereket. Ha valaki nemcsak a megjelölt kulcsszavak találataira kíváncsi, hanem az azokhoz hasonló domaineket is szívesen megnézne, a hasonló találatok menüpontra kell kattintania. Ilyenkor a rendszer a beírt kulcsszavak ékezetes és toldalékos változtait is eredményül adja.

Persze a domain felügyelő nemcsak a webcímbeszerzőknek ad segítséget, hanem azon védjeggyel rendelkezőknek is információval szolgál, akik tudni akarják, hogy domainjukkal nem történik e visszaélés, és azoknak is segítséget nyújt, akik arra kíváncsiak, hogy milyen új versenytársak jelennek meg a megadott kulcsszavak esetén.

Ha a domain figyelő ráakad a megjelölt kulcsszavak alapján az internetes azonosítókra, a domain név tulajdonos keresése funkcióval azok whois adatai is megtekinthetők lesznek, vagyis kideríthetővé válik az is, hogy kinek a tulajdona a domain név. Amennyiben pedig egy törlés előtt parkoló magyar domain adás-vétele a cél, a legjobb licitet kell adni annak érdekében, hogy adott webím ne kerülhessen más tulajdonába (az aukciót ugyanis az nyeri, aki a legtöbbet adja az azonosítóért).

Ide kattintva ellenőrizheti a domain-t.

klassztarhely1