.hu domain foglaltság ellenőrzése

.hu domain foglaltság ellenőrzése

.hu domain foglaltság ellenőrzése. Napjainkban kevés olyan cég működik, ami nem található meg az interneten. Természetesen nem a híroldalakon, a véleményező fórumokon, vagy az álláskereső portálokon való megjelenés kapcsán való online szereplésről van szó, sokkal inkább a potenciális fogyasztók, ügyfelek és a partnerek zökkenőmentes kiszolgálása, a zavartalan kapcsolattartás és a gyors információáramlás érdekében a világhálón történő megjelenésről.

klassztarhely1

Ennek az online jelenlétnek a megléte ugyanis a huszonegyedik században, a negyedik ipari forradalom időszakában rendkívül fontos. Hiszen mind a fogyasztók, mind a partnerek az interneten tájékozódnak elsőként a vásárlási és az üzleti lehetőségeikről. Ennek érdekében szükség van egy internetes címre, melynek a böngészőbe való begépelésével a látogatók elérik az általuk keresett vállalat honlapját. Persze a http kezdetű honlapcím létrehozásához elengedhetetlen a webcím, melyhez szükség van egy internetes azonosítóra, azaz domain névre. A domain név egyedi, minden vállalat, szerv és magánszemély a saját elképzelése szerint választja meg a sajátját.

Ez nem egyszerű feladat, hiszen manapság olyan sok netes azonosító van már használatban (köszönhetően a sok-sok felhasználónak, aki felismerte az online lét szükségességét), hogy kifejezetten nehéz frappáns, és szabadon használható domain nevet találni, mely ráadásul még meg is felel az elképzeléseknek. Persze a testreszebott internetes azonosító megtalálása nem ördögtől való, ha a felhasználó a megfelelő időt és energiát fekteti annak fürkészésébe, biztosan rátalál a számára kielégítő megoldásra. És ha már megtalálta nincs más hátra, mint a domain név ellenőrzés .hu, és esetleg más végződésekkel (attól függően, kinek milyen címre van szüksége) annak érdekében, hogy kiderüljön, szabad e a kitalált azonosító.

Ez a lépés azonban csak akkor következhet, ha eldőlt, melyik domainre esik a választása. Ugyanis nem érdemes ötlet nélkül, céltalanul neveket próbálgatni, és úgy használni a domain név ellenőrzést .hu – illetve egyéb végződésre – hogy nincs semmilyen elképzelés az internetes azonosítóra vonatkozóan. És hogy mitől megfelelő egy domain név? Ez sok tényezőn múlik. Elsősorban akkor testhezálló a kiválasztott azonosító, ha sugall a felhasználója tevékenységére, és/vagy annak nevére. Ez azért fontos, mert a látogatók így könnyebben megjegyzik az internetes címet, és egyszerűen találják meg az általuk keresett honlapot.

Ahogy az sem árt – szintén a fenti okok miatt – ha a választott domain név szolid struktúrával bír, vagyis se nem túl bonyolult, se nem túl hosszú. Lényeges továbbá, hogy szintaktikailag és jogilag rendben legyen a kívánt domain. Ha ezek mindegyike optimális – a domain névre nézve -, akkor kezdődhet az adott név foglaltsági állapotának vizsgálatára irányuló, már említésre került domain név ellenőrzés .hu, esetleg más végződésekre.

.hu domain foglaltság ellenőrzése

Maga az ellenőrzés egyszerű, bárki által kezdeményezhető folyamat (nincs szükség hozzá semmilyen regisztrációra, vagy profillétrehozásra, csupán internetes kapcsolatra), ráadásul bármikor elérhető (éjszaka, hétvégén, ünnepnapokon, munkaszüneti napokon is, hiszen nem humán kezelésű, hanem automatikus tesztelésről van szó). Az internetes azonosító tesztelése persze bármelyik arra alkalmas honlapon elérhető, így akár a domain nyilvántartó, akár a regisztátorok, szolgáltatók internetes oldalán is. Fontos tudni a domain ellenőrzés .hu – illetve egyéb végződés – vizsgálatával kapcsolatban, hogy a valós domain adatok hivatalos, hiteles adatbázisből nyerhetők, melyeket a nyilvántartó által felhatalmazott szolgáltató szervezeteknél lehet elérni.

A regisztrátorok közül pedig a domain igénylője, illetve használója választja ki, melyikkel köt szerződést a domain delegálása, regisztrálása, és fenntartása érdekében. A szolgáltatóknál megtekinthető adatok folyamatosan frissülnek, így mindig aktuális, pillanatnyi állapotot közölnek. Az azonban – nagyon kevés százalékban – előforduhat, hogy az adatbázis és a foglaltsági állapot ellenőrző eltérő adatokat mutat, ami természetesen komoly hátrányt okozhat az adott domainre vágyó, leendő felhasználónál. Éppen az ilyen jellegű félreértések elkerülése, és az okozott hátrányok felelőségének elhárítása miatt szerepeltetik a szolgáltatatók honlapjaikon azt az “apróbetűs részt”, hogy a műszaki hibák, és a frissítések okozta különbségekért felelőséget nem vállalnak.

Tehát az ilyen jellegű problémáknál – vagyis, ha a domain név ellenőrzés .hu, vagy akár bármilyen más végződés esetén sikeresen lezajlik, és szabad jelzést ad a rendszer annak regisztrációjához, a valóságban azonban a kiválasztott internetes azonosító már regisztrálás alatt van – a regisztrátor nem tartozik a leendő felhasználó irányába semmiféle felelősséggel. Ez a hibafaktor azonban nagyon ritka, így nem szabad, hogy ez az apró problémalehetőség bárkit is eltérítsen attól, hogy domain nevet kreáljon és regisztráltasson magának. Már csak azt kell – technikai szempontból – hogy a választott domain névhez legalább kettő DNS kiszolgáló tartozzon, ami biztosítja az internetes azonosító akadálymentes létrehozásását. És persze a már említett domain név ellenőrzés .hu, – vagy más végződés – elvégzése is szükséges a domain név használatához.

Ahogy az már említésre került, ez egyáltalán nem nehéz feladat, mindössze annyi a teendő, hogy a szolgáltatók weboldalán fellelhető domain ellenőrzőt ki kell kitölteni – vagyis be kell írni a kiválasztott domain nevet (akár végződéssel akár nem, ahogy azt az ellenőrző kéri) – és el kell a tesztet indítani (a mező melletti gomb megnyomásával), majd meg kell várni a rendszer állapotjelzését arról, hogy a bejegyeztetni kívánt internetes azonosító regisztráció alatt áll e. Van, hogy egyéb mezőt is ki kell tölteni a teszt indulása előtt annak érdekében, hogy egyáltalán elkezdődjön az állapotellenőrzés. Ugyanis bizonyos szolgáltatóknál csak a humán nyilatkozattételt követően lehet megbizonyosodni adott domain név szabad, vagy foglalt állapotáról.

Ez annyit takar, hogy a nem vagyok robot felirat melletti gombra kattintással és – sok esetben– az ellenőrző kód bemásolásával (azaz a honlapon látható, több betű-, illetve számkombináció adott mezőbe másolásával) lehet csak információhoz jutni. Ez utóbbi, vagyis az ellenőrző kód egy biztonsági vonal a szolgáltatók részéről (ugyanis, ha helyes karakterek kerülnek begépelésre, a rendszer biztos lehet benne, hogy nem robot próbál adatot gyűjteni a domainekről, és engedélyezi az információszolgáltatást).

A domain név ellenőrzés .hu – és más – végződések esetén is – az adatbázis egészének információi között kutakodik a keresett adat után, és vizsgálja meg, hogy az a bizonyos, bejegyeztetni kívánt azonosító elérhető állapotú e. A tesztelési folyamat rövid ideig tart, a rendszer ugyanis kifejezetten gyors működésű, mintegy pár másodpercen belül információt képes szolgáltatni a kívánt domainról. Ha a vizsgálat szabad jelzést ad a domain bejegyezhetőségével kapcsolatban, kezdetét veheti annak regisztrációja. Ellenkező esetben viszont – ha foglalt az áhított azonosító, melyet szintén jelez a teszter – nem vehető használatba a domain név.

Utóbbi bekövetkezésekor az a legkézenfekvőbb, és leggyorsabb módszer, ha a potenciális használó elengedi a foglalt nevet, és másik, hasonlóan testhezáló internetes azonosítót választ. Viszont azt is megteheti, hogy másik végződéssel használja az eredetileg kiszemelt nevet (amit egyébként szintén felkínál a rendszer, vagyis felsorolja adott domain név összes szabad végződését). Vagyis abban az esetben, ha a leendő tulajdonos magyar kiterjesztéssel teszteltette le a kívánt domainjét, a kiszemelt internetes azonosító azonban nem megy át a domain név ellenőrzés .hu végződésén, akkor megteheti, hogy ugyanazt a domaint más végződéssel, így .com, .eu, .info, stb. végződések valamelyikével ellenőriztesse le, illetve jegyeztesse be.

Természetesen nem mindenkinek felel meg ez a megoldás, sok felhasználó mindenképp azt a domain nevet szeretné használni, melyet eredetileg leteszteltetett, és aminél az ellenőrzés foglalt jelzést adott. Persze ennek csak egy akadálya van, mégpedig az, hogy már van tulajdonosa a kiszemelt darabnak. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy ne lehetne megpróbálni megszerezni azt. Nem is kell ehhez mást tenni, mint alkut ajánlani a domain névért a jelenlegi tulajdonosnak. Szerencsére van lehetőség ennek megtételére, ugyanis a hivatalos nyilvántartói honlapon megtalálhatók a fontosabb adatok a kapcsolatfelvételhez és a kapcsolattartáshoz. Így a domain whois rekordja – mely tulajdonképpen az internetes azonosító információit tartalmazza – adott kulcsszó adott végződésének tulajdonosát, elérhetőségét, az internetes azonosító adatait (a regisztráció idejét, módosításának dátumát), regisztrátorának, adminisztratív kapcsolattartójának nevét és elérhetőségét is magába foglalja. Tehát a nyilvántartó oldalán történő domain ellenőrzés .hu – illetve más – végződés esetén is lehetőséget kap a potenciális felhasználó a domain adatok megtekintésére, illetve a jelenlegi tulajdonos/használó adatai is hozzáférhetők az ellenőrző kód begépelését követően. Persze a legtöbb esetben a használni kívánt azonosító – éppen annak működödése és ismertsége miatt – nem eladó, azt a jelelegi tulajonosa az esetek többségében nem kívánja átruházni.

Természetesen nincs olyan termék/szolgáltatás – akármilyen ismert és sikeres is – ami a megfelelő ajánlat mellett ne képezné alku tárgyát, így – ha a leendő felhasználó valóban az adott domain nevet szeretné megszerezni magának – érdemes visszautasíthatatlan ajánlatot tenni érte. Ha pedig az ajánlattétel sikeres, nincs más hátra, mint a szerződés megkötése, ami a szükséges (domain átadással) formanyomtatványok hiánytalan kitöltésével és azok szolgáltatóhoz való eljuttatással jár. Persze a legtöbb esetben a domain név ellenőrzés .hu és egyéb végződés esetén sem valószínű, hogy ilyen kimenetellel ér véget, legtöbbször a nem szabad állapotjelzést követően egy teljesen új domain név választása következik, ami sokkal egyszerűbb és jóval gyorsabb azonosítóhoz jutást eredményez, mint egy már használatban lévő – bár sikeres – név megszerzéséért folytatott megbeszéléssorozat (ami ráadásul eredménytelen, és stresszes is).

Viszont ha egy – még sohasem regisztrált – teljesen új internetes azonosító létrehozása a cél, végig kell gondolni, melyik szabad domain név a legoptimálisabb adott honlap számára. Hiszen fontos, hogy a kiválasztott domain utaljon valamelyest a vállalat, illetve magánszemény, szervezet nevére és/vagy tevékenységére, kvázi tükrözze a honlap tartalmát. Persze lényeges, hogy adott internetes azonosító a regisztrációs szabályzatban található feltételeknek is megfeleljen, tehát mind szintaktikailag, mind jogilag elfogadható legyen.

Az előbbi kritériumok alapján lényeges, hogy kettő és negyven karakterszám közötti hosszúsággal rendelkezzen, de az a legoptimálisabb, ha öt és tíz karakter közötti a domain név hossza, hiszen ez még megjegyezhetővé és megtalálhatóvá teszi az azonosítót. Persze csak bizonyos karakterek kerülhetnek a domainbe, úgymint az ékezetmentes latin (a betűk ‘a’ és ‘z’ között), az ékezetes magyar (azaz az á, é, í, ó, ö, ő, ú, ü, ű) betűk, a számok 0 és 9 között, illetve a kötőjel. Ez utóbbi karakter használatánál vannak bizonyos betartandó szabályok, például egymást nem követheti kettő ilyen karakter az internetes azonosítón belül, valamint nem kezdődhet, és nem végződhet a domain kötőjellel. Ahogy egyébként számmal sem. Illetve ez utóbbi némileg helytelen megfogalmazás, hiszen bár használható szám a domain első helyén is (hiszen a domain név ellenőrző .hu és egyéb végződés esetén sem jelzi azt hibás, nem regisztráltatható névként), az RFC1035 nevű dokumentum annak alkalmazását nem javasolja, hiszen a használatkor zavarhatja annak működését, ami látogatószám-csökkenést is okozhat.

Amennyiben a szabályzatban található kritériumok valamelyikének nem felel meg a kreált domain, a rendszer nem engedi annak regisztrációját, és már a domain név ellenőrzés .hu – és egyéb – végződés esetén is piros jelzést ad. Ilyenkor a rendszer hibaüzenetet küld a használónak, melyben jelzi az internetes azonosító szintaktikai problémáját.

Annak ellenére, hogy a formai feltételeknek nem megfelelő domainek nem jutnak át a teszten, a jogilag és jelentéstartalmilag helytelen internetes azonosítók ellenőrzése nem biztosított, vagyis a jogtalanul használot jelentő, megbotránkoztató, félelmet generáló, megtévesztő domainek nem kapnak a rendszertől piros jelzést, könnyedén regisztrálásra, delegálásra kerülnek. Persze ez nem jelenti azt, hogy hosszú távon is fenntartható a problémás internetes azonosító, ugyanis amint kiderül, hogy a domain nem felel meg a formai követelményeknek, kizárásra kerül. Ezzel kapcsolatban az az általános szabály, hogy a felhasználónak mindig jóhiszeműen kell eljárnia domainje igénylése és használata során is, úgy, hogy azzal semmilyen jogot ne sértsen.

Ide kattintva ellenőrizheti, hogy foglalt – az Ön által kiszemelt .hu-s domain név

klassztarhely1