.eu domain név ellenőrzése

.eu domain név ellenőrzése

Mielőtt eldönti az ember, hogy valóban – a domain név ellenőrzés .eu végződésnél szabad utat mutató – a kiszemelt internetes azonosítót választja e, több szempontot kell mérlegelnie. (.eu domain név ellenőrzése) Például azt, hogy mi a konkrét célja, mi az, ami ebből megvalósul, és ez a későbbiekben is jó ötletnek bizonyul e majd. Fontos, hogy szakértő módon kerüljön kiválasztásra a domain név, valamint annak végződése a zavartalan honlaphasználat és az optimális látogatószám elérése érdekében.

klassztarhely1

Természetesen minden domain regisztráció szabad állapotú domainnevet kíván. Ehhez azonban szükség van arra, hogy minden felhasználó megtalálja az általa támasztott követelményeknek megfelelő nevet. Vagyis fontos, hogy az internetes azonosító a saját weboldalához illő-, mindenki által könnyen megjegyezhető-, lehetőség szerint a tevékenységet körülíró legyen. Ezek a kritériumok azért lényegesek, mert általuk -illetve figyelembevételük esetén – a keresőprogramok találati listáján jobb helyezés el. Persze sokan rossz döntést hoznak, melyre a honlapjuk használata közben ébrednek csak rá. Annak érdekében, hogy senki ne bánja meg a későbbiekben a döntését, érdemes bizonyos szabályokat betartani a domainnevek kreálásával kapcsolatban.

.eu domain név ellenőrzése

Elsőként fontos tudni, hogy hogyan épül fel egy domain név? Erre nem lehet egyértelmű választ adni, hiszen van, hogy két részből áll, de az is lehet, hogy három részből épül fel. Elsőként a második szintű domain nevet kell megemlíteni, mely tulajdonképpen az internetes azonosító tartománya, ami önmagában nem tud működni, azaz, ha a felhasználó az internetre gépeli ezt a második szintű domaint, akkor az abszolút nem domain névként, hanem keresési kulcsszóként viselkedik. Csak akkor kezeli azt a rendszer domain névként, ha egy legfelső szintű domain is tartozik hozzá. Vagyis szükség van egy végződésre, ami a név jobb oldalán jelenik meg (pl.: .eu), ugyanis a böngészők nem hagyományos sorrendben, balról jobbra, hanem épp fordítva, jobbról balra olvassák az információkat. Éppen ennek az olvasási sorrendnek köszönhető, hogy a domain egyéb részei balra sorolódnak, amik egyébként szintén az internetes azonosítóhoz kapcsolódnak. Ezek az úgynevezett aldomainek például az ugyanazon a honlapon létrehozni kívánt elkülönülő részeknek köszönhetőek.

Amennyiben van konkrét elképzelés a domain név választással kapcsolatosan, sőt, ha még a végződés is kikristályosodott, akkor időszerűvé válik a domain név ellenőrzés .eu, – illetve egyéb – végződés esetén való elvégzése is. Természetesen, ha valaki konkrét, két, három részből álló domain nevet szeretne foglaltságellenőrzésen teszteltetni, a domain minden részének szerepeltetése szükséges, hiszen csak így deríthető ki, szabad e az áhított név.

Ha pedig nincs még semmilyen egyértelmű döntés a domain név kapcsán, akkor javasolt olyan internetes azonosítót kreálni, mely kulcsszavakat tartalmaz. Search Engine Optimization, azaz SEO (magyarul keresőoptimalizálás) szempontjából tulajdonképpen lényegtelen, hogy adott domain név tartalmaz e kulcsszavakat, ez csupán a látogatók számára hat rendkívül pozitívan (hiszen a kulcsszavakat tartalmazó domainok kétszer több kattintást kapnak, mint azok, melyekben nem szerepelnek keresőszavak). A kulcsszavak kitalálása időigényes feladat, hiszen egyrészt meg kell lelni azokat a kifejezéseket, melyeket az interneten szörfözők alkalmaznak egy hasonló profilú cég/szervezet/magánszemély, illetve az általuk végzett tevékenységtípus megkeresésére, másrészt ezekből a szavakból kell olyan kombinációkat kreálni, melyek alkalmasak lehetnek domain névnek is. Természetesen hozzá kell tenni, hogy az sem árt, ha a választott internetes azonosító könnyedén elolvasható, kimondható, legépelhető és megegyezhető, vagyis az a legoptimálisabb, ha a név két, három szónál semmiképp sem hosszabb, kiejtve sem érthető félre, valamint egyszerű a helyesírása. Hiszen hiába megy át az internetes azonosító a domain név ellenőrzés .eu. -esetleg más – végződés esetén a rostán szintaktikai és foglaltsági szempontból, ha a névválasztás nem veszi figyelembe a humán nézőpontot, azaz túl bonyolult, és/vagy túl hosszú, a felhasználók ugyanis nem kedvelik az ilyen típusú azonosítókat.

Továbbá, az internetes azonosító egyedi, mely a használójának, tulajdonosának a brandjéhez tartozik, tehát rendkívül fontos, hogy eltérjen a megszokottól, és magasabb szintű legyen, mint a versenytársaké. Emiatt nem jó, ha például más vállalat domainjéhez kísértetiesen hasonlító nevet visel egy honlap, hiszen a látogatók nagy eséllyel összetéveszthetik őket. Egy frappáns, a tevékenységet, illetve a céget/magánszemélyt/szervezetet jellemző, egyedi domain név sokkal megjegyezhetőbb, és könnyebben megtalálható, mint az, amelyet össze lehet keverni egy hasonló azonosítóval. Tökéletes megoldás lehet egy két szóból összemontázsolt kifejezés, egy mozaikszó, vagy egy eredeti rövidítés, melyet a domain név ellenőrzés .eu – vagy egyéb választott – végződés esetén is zöld jelzéssel enged tovább.

Persze az sem jó megoldás, ha olyannyira egyedi a domain, hogy az már a megjegyezhetetlen kategóriába tartozik. Például a konzekvensen helytelenül írt szavak domainbe ékelése sem jelent optimális választást, a látogatók ugyanis – a legtöbb esetben – a helyes azonosítót gépelik be névként a böngészősávba.

Ezen felül az URL akkor megfelelő, ha rövid és egyszerű, azonban velős és konkrét információval szolgál. Vagyis nem mindig az a jó megoldás, ha az a honlap címét kapja. Emellett persze a már említett könnyű megjegyezhetőség is kulcskérdés az interneten keresgélők megcélzásához. Hiszen hiába a hibátlanul felépített weboldal, ha nem találnak oda a látogatók. Ahogy az is nagyon lényeges, hogy a domain név jellemezze valamelyest a vállalat/magánszemély/szervezet munkáját, hiszen ha az internetes azonosító alapján nem derül ki, hogy mi a profil, a netes szörfözők szintén nem tudják majd, hogy jó helyen járnak e. Ha mégis olyan domain kerül kiválasztásra, mely tanácstalanságot okozhat a látogatóknak, érdemes komoly marketinget folytatni a domain megismertetése érdekében.

Sokszor előfordul a domain név ellenőrzés .eu – illetve egyéb – végződés elvégzésekor, hogy a leendő felhasználó földrajzi helyet is hozzácsatol a választott internetes azonosítóhoz, mely szintén nem akadálya a domain regisztrációnak, hiszen számos vállalat/magánszemény/szervezet csak bizonyos területen végzi a tevékenységét. Ez a megoldás helyi/regionális keresésekkor jóval érdemlegesebbé teszi a honlapot. Ha a fentiek alapján sem sikerült a leendő domain felhasználónak/ tulajdonosnak megtalálnia a megfelelő, testhezálló internetes azonosítóját, akkor a legoptimálisabb, ha saját márkanevet használ az egyediség érdekében. Tehát megoldás lehet, ha a cég/magánszemély/szervezet neve mellé a profil megnevezése is szerepeltetésre kerül a domain névben, azaz két szóból összeollózható az eredeti, bárki másétól megkülönböztethető azonosító.

Az mindenki számára egyértelmű, hogy csak olyan domain nevet lehet használni, ami még nincs használatban (kivéve, ha az megvásárlásra kerül), melyről a domain név ellenőrzés .eu – és persze más – végződés esetén való elvégzése folyamán lehet megbizonyosodni, az viszont nem biztos, hogy nyilvánvaló, hogy a választásnál bizony komoly jogi problémákat is felvethet, ha az áhított domain kísértetiesen hasonlít, netalántán könnyedén össze is keverhető egy másik, használatban lévő azonosítóval. Ennek elkerülése érdekében javasolt önerőből ellenőrzést végezni, azaz böngészni a keresőmotorok segítségével a választott név egyediségét illetően, megvizsgálva, hogy más felhasználók alkalmaznak e a regisztrálandó domainhez hasonló neveket. A kutatómunka közben persze az is megtörténhet, hogy egy jobb ötlet, egy frappánsabb domain név kreálódik a leendő felhasználóban, mint amilyen az eredeti elgondolás volt. Amennyiben pedig sikerül a megfelelő internetes azonosító kiválasztása, a lehető legrövidebb időintervallumon belül érdemes megkezdeni annak regisztrációját (természetesen csak a domain név ellenőrzés .eu – vagy egyéb – végződés esetén való elvégzését, illetve annak pozitív „bírálatát” követően).

A domain név kreálás mellett kardinális kérdés az azonosító végződésének kitalálása is. Hiszen olyan is előfordulhat, hogy az áhított domain minden létező szempontnak megfelel, a foglaltság tesztelésekor pedig kiderül, hogy a kívánt végződéssel már használatban van az adott azonosító. Ebben a helyzetben három megoldás lehetséges, vagy választ a leendő felhasználó egy másik – az eredeti elképzeléstől eltérő – domain nevet, vagy ugyanazon azonosítóhoz választ egy másik végződést, illetve kísérletet tesz a kiszemelt, már használatban lévő domain megvásárlására.

Ahogy már említésre került, a domain végződések tulajdonképpen legfelső szintű domainnevek, melyek között első körben a .com, a .net, valamint a .org jelent meg az internetes világban, a .hu csak 1991-ben csatlakozott a TLD-k táborához. Egyébként a mai napig a fenti végződések a legfelkapottabbak, és a leggyakoribbak, és éppen ennek köszönhető, hogy a magyar látogatók rendre a .hu, illetve .com végződéseket illesztik automatikusan a megtalálni kívánt domain mögé (sőt, a mobiltelefonok billentyűzetében is ezek lelhetők fel). Természetesen ezek mellett számos végződés is használatos, sok esetben például egészen különleges végződéssel is találkozhatnak a felhasználók. Persze ez utóbbinál érdemes megjegyezni, hogy a felhasználók többsége nem szívesen kattint egy számára ismeretlen végződésű domain névre. Éppen emiatt javasolt, hogy a kívánt domain név a leggyakrabban használt végződések valamelyikét kapja.

Vannak azonban olyan végződések, melyek manapság egyre ismertebbeké és népszerűbbekké válnak, ilyen például a .eu végződés is, mely tulajdonképpen adott cég/magánszemély/szervezet regionális behatárolásra enged következtetni (mármint a domain tulajdonosának, és tevékenységének földrajzi helyét illetően). Köszönhetően annak, hogy már ez a végződés is egyre gyakoribb használatban van, bátran építhető rá márka, sőt, mivel kifejezetten nagy rugalmasságot engedő azonosítóról van szó, a honlap esetleges profilmódosulásakor nem szükséges a domain néven változtatni ezen végződés esetén. Az is a .eu végződés mellett szól, hogy a régi végződésekkel (.hu, .com) ellentétben ez a legfelsőbb szintű domain név olcsóbb kategóriát képvisel, vagyis jóval gazdaságosabb a fenntartása. A domain név árak persze minden esetben a domain név ellenőrzés .eu – és természetesen az egyéb – végződésre nézve történő elvégzése, és adott név szabad jelzése előtt is bárki számára megtekinthető.

A .eu TLD azért is optimális megoldás, mert a régi végződésekből, így a .hu felsőbbrendű domain nevekből több százezer, a .com végződésekkel rendelkező internetes azonosítókból pedig több millió van forgalomban, ami azt is jelenti, hogy jóval könnyebb .eu kategóriában domain nevet regisztráltatni – a több szabad domain azonosító miatt – mint a régi végződések választás esetén. Persze nem kizárt, hogy ebben az esetben is az a helyzet áll majd fenn, hogy foglalt állapotot jelez a domain név ellenőrzés .eu végződésre, hiszen már ennél az azonosítóvégződésnél is egyre több a használatban lévő domain. Ilyenkor is a fent már említésre került lehetőségek közül lehet választani, tehát vagy teljesen új domaint kell kreálni a kívánt .eu végződéssel, vagy meg kell vásárolni – ha alku tárgyát képezi – a választott foglalt domaint, illetve más végződést kell választani az eredetileg kigondolt domainhez. A .eu végződéshez egyébként annak érdemes ragaszkodnia, aki – amellett, hogy olcsóbban fenntartható, könnyebben hozzáférhető, és adott célközönségre utaló nevet birtokolhat – jól hangzó, könnyen megjegyezhető, egyszerűen hirdethető, és kevesebb marketingmunkát igénylő domain nevet szeretne magának.

Ide kattintva megnézheti, hogy foglalt -e a választott .eu -s domain neve.

klassztarhely1