Domain név ellenőrző

Domain név ellenőrző

Aki a huszonegyedik században naprakész akar lenni, meg kell teremtenie az online jelenlét feltételeit. Ehhez nincs szükség másra, mint egy domain névre, vagy ahogy köznyelvben ismert, webcímre. Ez az az internetes azonosító, melyet a honlap látogatói a böngészőjük keresőmezőjébe írnak, ha az adott weblapot szeretnék felkeresni. A domain név akkor megfelelő, ha könnyen megjegyezhető (nem túl hosszú és nem túl bonyolult), és magába foglalja, illetve utal valamelyest adott vállalat nevére, és/vagy profiljára (és persze ha nem foglalt, amit egyébként a domain név ellenőrző segítségével deríthet ki a leendő azonosítótulajdonos).

klassztarhely1

Az egyszerű beazonosíthatóság és memorizálhatóság azért fontos, hogy az így kreált azonosító tulajdonosait, használóit mind az üzleti partnerei, mind a leendő fogyasztói nehézségek nélkül megtalálják a világhálón. És hogy hogy lehet valakinek saját azonosítja? Nagyon egyszerűen: mindössze egy domain regisztrációt kell kezdeményezni. A domain regisztráció az a folyamat, mellyel a teljes internetet lefedően tudja a felhasználó az általa kitalált címet lefoglalni. És hogy ez mennyibe kerül? A legtöbb domain név nem jelent nagy költséget, ez azonban sok tényezőn múlik. Egyrészt nem mindegy, milyen az adott név végződése (.hu, .com, .eu., .info, .org, stb.), illetve az sem, milyen hosszú távra történik annak megrendelése (egy év, két év, három év, stb.). Persze, ahogy az összes többi szolgáltatás értékesítőinél, úgy a domain szolgáltatók között is vannak komoly árkülönbségek (illetve különböző, más és más szolgáltatást tartalmazó csomagok), ezért érdemes megversenyeztetni a regisztrátorokat ár, és kapcsolt szolgáltatások alapján is.

Nem mindegy ugyanis, hogy ár-érték arányban mit kap a vásárló. Van olyan szolgáltató, ahol domain mellé tárhely is jár (és fordítva), és van, ahol csak az internetes azonosítót lehet megvásárolni. Természetesen a kiválasztást, és az azt követő szerződéskötés nem jár örök elköteleződéssel, ha a működtetés közben valaki nem elégedett a szolgáltatójával (akár anyagi, akár adminisztratív, vagy bármilyen egyéb szempontok miatt), természetesen van lehetősége annak leváltására, ugyanis a domain átregisztrációval egyszerűen átvihető az internetes azonosító – technikai működés-, és tulajdonosmódosulás nélkül – egyik cégtől a másikhoz. Az azonban minden szolgáltatóban közös, hogy a delegálás, regisztráció feltétele a domain név ellenőrző által adott zöld jelzés megléte. Azaz első lépésként meg kell vizsgálni, hogy a kiválasztott domain név elérhető e, vagyis nem foglalt, nem használják, és nincs regisztrálás alatt. Ennek ellenőrzéséhez (vagy az adott regisztrátor, vagy a nyilvántartó honlapján megtalálható) megfelelő mezőbe, a domain keresőbe kell a választott internetes azonosítót begépelni.

Ez megtehető végződéssel, vagy anélkül – ahogy az ellenőrző kívánja -, a rendszer minden lehetőséget letesztel. Amennyiben adott kiterjesztésben a regisztrálni kívánt domain nem elérhető, az állapot jelzésénél a választható végződések is felsorolásra kerülnek. Vagyis, ha az előtag – azaz a kitalált kulcsszó – után következő végződés nem elérhető például .hu formátumban (ahogy azt a felhasználó szeretné), akkor a rendszer felkínálja adott név szabad állapotú egyéb végződéseit, például a .com-ot, a .org-ot, a .net-et, .info-t, stb. A domain végződés azért kiemelt fontosságú az internetes azonosító kiválasztásánál, mert jelentéssel bír, vagyis a látogató, ha nem is ismeri adott honlapot, be tudja azt kategorizálni. Van olyan végződés, mely tevékenységet (ilyen a .com, vagyis commerciál, azaz céges, illetve magánszemélyek üzleti irányultságát, vagy a .org, vagyis organization, azaz egyesületi, alapítványi, esetleg non-profit cégeket) fejez ki és van, amelyik régiót jelöl (például a .hu, ami magyar, vagy a .eu, ami európai uniós területen való megjelenést takar). Sok szolgáltató arra is lehetőséget ad – természetesen egyedi ajánlat mellett -, hogy a domain név ellenőrző állapotjelzése alatt nem szerepeltetett végződéseket – ha igény van rá, és lehetséges – szintén a leendő domain tulajdonos használatába bocsátsa.

Ha azonban a felajánlott végződések egyike továbbra sem nyeri el a potenciális használó tetszését, ellenőriztethet másik, általa kreált azonosítót, hiszen újra és újra használhatja a domain név ellenőrzőt mindaddig, míg meg nem találja a megfelelő, testhezálló internetes azonosítót. A kereső ugyanis korlátlanul alkalmazható, a próbálkozások száma nem limitált, és a tesztelés is teljesen ingyenes. Ha a domain név ellenőrző a tesztelt névre foglalt állapotot jelez, de a leendő webcímhasználónak mindenképp adott névre van szüksége, megteheti, hogy a kiválasztott azonosítót egyéb karakterekkel egészíti ki, egészen addig, míg egy regisztrálható változatot nem sikerül találnia. Persze nem érdemes túlzottan eltorzítani az eredeti elképzelést, vagy túl sok plusz karaktert hozzábiggyeszteni az alapötlethez, sok esetben jobb, ha teljesen új ötlettel áll elő a felhasználó az előtag tekintetében, hiszen lehet, hogy az új, – csupán a szabad jelzés megadása érdekében – kiegészített domain túlzottan hosszú, és megjegyezhetetlen lesz a potenciális látogatók számára.

Domain név ellenőrző

Persze fontos tudni, hogy a domain név ellenőrző nem csak akkor ad piros jelzést, ha foglalt az azonosító, akkor sem engedi tovább a nevet, ha az szintaktikailag hibás, vagyis nem felel meg a szabályzatban előírt külalaki formátumoknak. Ezek alapján a megfelelő domain név minimum kettő, maximum negyven karakterből épülhet fel (legfőképp azonban az öt és a tíz karakterszám közötti internetes azonosító hosszúság ajánlott), és csak a magyar ABC betűit (ékezetes betűkkel együtt), a numerikus karaktereket, és a kötőjelet tartalmazhatják. Ez utóbbihoz kitétel, hogy a domain előtagjának első és utolsó karakterhelyén nem állhat, illetve egymás után közvetlenül sem szerepeltethető két kötőjel karakter.

Figyelni kell a kulcsszó kreálásánál arra is, hogy az első és utolsó helyen csak és kizárólag betű, vagy szám lehet, és arra is érdemes figyelni, hogy – a domain működésének zavartalansága érdekében – a kiválasztott domain lehetőség szerint ne kezdődjön numerikus karakterrel (ez persze nem kritérium, csupán javaslat az RFC1035 dokumentum alapján). Ennek oka, hogy a rendszer nem minden esetben képes beazonosítani a számmal kezdődő domainokat, ezáltal nem tudja eljuttatni a látogatót adott honlapra, ami fogyasztók, és egyéb ügyfelek elvesztését is eredményezheti. Jellemző ugyanis az internethasználó közösségre, hogy nem vár sok időt adott weblap betöltésére és megtalálására, rövid időn belül továbbáll a következő lehetőséghez, és ha ez utóbbi elnyeri a tetszését, és általa képes kielégíteni szükségleteit, soha többé nem tér vissza az eredeti elképzeléséhez.

Ha a domain név ellenőrző azt a jelzést adja, hogy a kiszemelt kulcsszó foglalt, ám határozottan és kizárólag arra az adott névre van szüksége a leendő felhasználónak, akkor sem kell véglegesen lemondania róla, ugyanis van még egy lehetősége a plusz karakterekkel való kiegészítés, és/vagy a szabad végződések közötti mazsolázás mellett. Ez pedig nem más, mint az adott domain megvásárlása az éppen aktuális tulajdonosától. Persze nem biztos, hogy sikerrel jár az alkudozás, (például, ha éppen nem eladó – egy felkínált magas összeg mellett sem – a kiszemelt kulcsszó), de tulajdonképpen semmi vesztenivalója nincs azzal a potenciális használónak, ha ajánlatot tesz az áhított névért. Sőt, lehet, hogy éppen a megfelelő időpontban keresi fel az aktuális tulajdonost, aki esetleg már el is gondolkodott azon, hogy eladósorba adja a domainjét, vagy ha nem is tervezte a kulcsszó értékesítését, esetleg sikerülhet meggyőzni őt a név átadásáról. A kapcsolatfelvételhez pedig nem kell más, mint megszerezni a jelenlegi tulajdonos elérhetőségét.

Ez nem bonyolult feladat, hiszen a nyilvántartónál lefuttatható domain név ellenőrző mellett van lehetőség adott név whois rekordjának megtekintésére is, mely nemcsak a kulcsszó adatait (névszervert, regisztrálási-, módosítás dátumot, regisztrátorát) tartalmazza, hanem az éppen aktuális tulajdonos adatait, elérhetőségét (nevét, címét, telefonszámát, telefax számát) is. Sőt, a nyilvántartó lehetőséget ad közvetlenül arra is, hogy bárki e-mailt küldjön a domain használójának, illetve adminisztratív kapcsolattartójának.(Ami természetesen nem csak annak érdekében került feltűntetésre, hogy adás-vételi igény esetén felkereshetővé váljanak a domain tulajdonosok, azért is szerepeltetik az elérhetőségeket, hogy lehetőség legyen a velük való kapcsolattartásra bármilyen kérdés, vagy probléma felmerülése esetén.) Ha az üzlet megköttetik, vagyis a jelenlegi tulaj hajlandó eladni domainjét az ajánlattevőnek, nincs más hátra, mint kitölteni a szükséges, tulajdonosváltásra vonatkozó formanyomtatványokat. Azaz – értelem szerint – szükséges egy, a régi tulaj által kitöltött domain név lemondó nyilatkozat, és – ahogy a normál regisztráció esetén – az új tulaj által egy domain regisztrációs lap, és a nyilatkozat személyi adatok hitelességéről nevű nyomtatvány benyújtása.

A domain név ellenőrző a foglaltsági állapot tesztelése, és a szintaktikai problémák kiszűrése mellett nem tud kitérni annak jogi viszonyaira, így annak vizsgálata minden esetben a leendő domain tulajdonost feladata. Vagyis a domain használó felelősége, hogy a név, mely az ő tulajdonában van, megfeleljen a jogszabályi követelményeknek (és elvárható tőle, hogy mind a cégjegyzéket, mind a védjegy adatbázist is átnézze választása előtt, és kiszűrje, hogy az általa használni kívánt internetes azonosító megfelel e a kritériumoknak). A domain birtokosa ugyanis – bár szabadon választhat magának nevet, e tekintetben a lehető legnagyobb gondossággal kell eljárnia, azaz – a kulcsszó megválasztásával és használatával nem okozhat kárt, és nem sértheti harmadik személy, vagy szervezet jogait, amennyiben ez mégis megtörténik, azért ő tartozik felelőséggel. Így van ez akkor is, ha a már delegált név sértő, provokatív, megbotránkoztató, félelmet keltő, vagy épp nem összeegyeztethető a társadalom által elfogadott normákkal – a legnagyobb ellenőrzés mellett is – bejegyzésre kerül. Minden ilyen, és ezekhez hasonló törvénysértő kulcsszó napvilágra kerülésekor mind a regisztrátorok, mind a nyilvántartó tehet lépéseket a rend helyreállítása érdekében, vagyis törölheti, de fel is függesztheti adott domain név használatát, sőt, ilyen esetben a név használójának le kell mondania (önként) a domain nevéről.

Ha a domain név ellenőrző jelzése szerint a kiválasztott azonosító szabad, akkor az az ellenőrzést követően azonnal megrendelhető, melyhez nem kell mást tenni, mint a megrendelés gombra kattintani, megadni az egyedi igényeket (ha vannak), és szerepeltetni a személyes adatokat. A domain név ellenőrzés zöld jelzését követően ajánlott azonnal végrehajtani a teljes regisztrációs folyamatot, ugyanis ezzel szavatolható a leginkább, hogy a delegálni kívánt internetes azonosító ténylegesen az ellenőrzést végző tulajdonába kerüljön, máskülönben esélyes, hogy a foglaltsági tesztelés és a regisztrációs véglegesítés közti intervallumban egy másik felhasználó előbb teszi meg ezt, „elorozva” ezzel a kiszemelt webcímet.

A rendelés leadását követően, amint az beérkezik a szolgáltatóhoz, automatikus visszaigazolást és proforma számlát kap a felhasználó (ami az esetek többségében online és banki átutalással is teljesíthető), melynek kiegyenlítése után történik a regisztráció megerősítése, a nyilatkozat elfogadása, a számla megérkezése, majd a domain birtokba vétele. Ezt követően már csak arról kell a tulajdonosnak gondoskodnia, hogy honlapja naprakész és fogyasztóbarát, értékesíteni kívánt termékei/szolgáltatásai kifogástalanok, marketingje pedig elsöprő legyen annak érdekében, hogy minél több látogatót, ezáltal pedig egyre több fogyasztót szerezzen. Persze azt is érdemes észben tartania, hogy a domainjét annak lejárata előtt meg kell újítania annak érdekében, hogy ne szűnjön meg a szerződése, és tovább használhassa a már felfutott, ismert internetes azonosítóját. Az sem gond, ha a használó elfelejtkezik ezen kötelességéről, ugyanis a rendszer értesítéseket küld a lejárati idő közeledtéről, így minden felhasználó időben kap figyelmeztetést arról, hogy a zavartalan használat érdekében rendezze a megújítás költségét.

Amennyiben nem tesz eleget ezen kötelezettségének, a domain nevének használata megszűnik, és az egész delegálás, regisztráció, domain név ellenőrző használat, internetes azonosító kreálás folyamat kezdődhet előről, ugyanis ha a webcím elúszik, a honlapot sem lehet elérni (vagyis a látogatók hiába szeretnének, nem találnak majd az internetes oldalra). Persze az egyik weblap tulajdonosnak sem jó, ha elúszik az eddigi munkája, és a nulláról indíthatja internetes megjelenését.

Domain név ellenőrzőnket ide kattintva érheti el

klassztarhely1