A domain regisztrációról egyszerűen

A domain regisztrációról egyszerűen 2022

Ebben a cikkben a domain regisztrációról egyszerűen, megérthetően leírunk mindent. A domain nevek az internet alapkövei, nélkülük nem működhetne a világháló. Ha nem lennének, nem böngészhetnénk a híroldalakat, nem használhatnánk a zenemegosztó csatornákat, és nem olvasgathatnánk a közösségi oldalakon sem.

De vajon mi is az a domain név, és hogy működik a domain regisztráció?

1985. március 15-én jött létre a legelső domain név (legalábbis ekkor került beregisztrálásra). Az azóta eltelt harmincöt év alatt persze sok változáson ment keresztül a világháló, kezdve azzal, hogy óriásivá nőtte ki magát. A 2018-as év utolsó hat hónapjában például 339,8 millió domain regisztráció történt. Látható, hogy hatalmas növekedésről van szó, és ez a szám egyre csak emelkedik. Ahogy azt az adatok mutatják, nap, mint nap indulnak újabb és újabb domain név foglalások világszerte, kvázi kivágva egy szeletet az internetes tortából.

A domain regisztrációról egyszerűen – A domain név

A domain név a világhálón lévő tartalmak rendszerezése. A weblapokat ugyanis domain név alapján érjük el, sőt domain név alkalmazásával kreálhatók az új e-mail címek is. A domain név rendszer (angolul: Domain Name System, vagy DNS) biztosítja az internetes tartamak, oldalak név szerinti rendezési elvét. Úgy működik, mint egy földhivatali nyilvántartás, tehát a bejegyzéssel válik biztosítottá a használat joga.

A domain név felépítése

A domain név hierarchikus felépítésű karakterhalmaz, melyben a szavakat, karaktercsoportokat rangsor-szintenként pont választja el egymástól.
A legdominánsabb rész a legfelsőbb szintű domain, röviden TLD (Top level Domain), ami a domain névben az utolsó pont utáni karakterhalmazt jelenti. Az internethasználatban végződésként említik őket. (Amennyiben szükség van rá, lehetőség van hozzájuk rendelni második szintű domain nevet is egy egyszerű regisztrációval.)
A domain név végződés kezelői a domain nyilvántartók, a domain nevek eladói pedig a domain regisztrátorok.

A domain regisztráció

A domain regisztráció olyan eljárás, mely során bejegyzésre kerül a kiválasztott domain használati joga a tulajdonosának a neve alá. Bár bonyolultan hangzik ez a folyamat, korántsem az, a regisztrátorok internetes felületein gyorsan, könnyen lefoglalható az áhított domain név. A domain regisztrációról egyszerűen: Mindent megtudhat, ha cikkjeinket olvassa.

A domain regisztrációról egyszerűen – A regisztráció szabályai

Az alaki követelmények betartása rendkívül fontos kérdés a domain regisztrációja kapcsán. Amennyiben ugyanis a domain szintaktikailag nem felel meg a szabályoknak, akkor az nem jegyezhető be. Így érdemes a következő alapszabályokkal tisztában lenni:
  • Csak kisbetűk számok és kötőjelek szerepelhetnek a névben
  • Nem tartalmazhat a domain szóközt, vagy speciális karaktereket
  • A második szintű domain hossza 2-63 karakterszám között lehet

A domain regisztráció feltételrendszere

Néhány legfelsőbb szintű domain nyilvántartó egyértelmű szabályrendszert fektet le a regisztráció folyamatához. Ezek a szabályok többnyire jogi és műszaki feltételek, melyek természetesen differensek lehetnek az egyes nyilvántartóknál. Fontos figyelembe venni ezeket a szabályokat, ugyanis csak és kizárólag ezek betartásával jegyezhető be a domain név. A domain regisztrációról egyszerűen mindent megtalál weboldalunkon.

A domain név ára

A domain adás-vétel a regisztrátoroknál történik. Áruk sok tényezőtől függ, fontos például, hogy adott domain használati jogát hány évig szeretné a tulajdonosa birtokolni. Van olyan nyilvántartó, akinél lehetséges akár tíz évre előre lefoglalni a kívánt domain nevet, de van olyan is, aki korlátozza a foglalási időintervallumot. Itt érdemes megjegyezni, hogy a népszerű nemzetközi végződések, mint például a .com, a .net, vagy a .eu többnyire tíz évre is foglalhatók, míg a magyar .hu végződéssel bíró domainek többnyire csak két évre köthetők le.

A domain regisztrációról egyszerűen – A domain regisztráció elindítása

Első lépés az ötletelés, a megfelelő domain név kitalálása. Ezt követően a kitalált nevet végig kell futtatni egy domain keresőben annak érdekében, hogy kiderüljön annak állapota. Érdemes több domaint is kitalálni, hiszen ha az ellenőrzés foglaltnak jelzi az áhított nevet, akkor az nem jegyeztethető be. Persze ez kiküszöbölhető azzal, ha a kívánt domain más végződéssel kerül beregisztrálásra (hiszen ma már több, mint hétszáz végződést választható!). Szabad jelzés esetén pedig nincs más hátra, mint a regisztráció elindítása, az ehhez szükséges lépések megtétele a választott regisztrátor internetes felületén. A domain regisztrációról egyszerűen: Reméljük minden fontos kérdésére választ kapott. Így nem maradt más mint regisztrálni.

klassztarhely1

Domain-t ide kattintva regisztrálhat magának

klassztarhely1