A DNS rendszer lényege

A DNS rendszer lényege 2022

Minden internethasználó használja a DNS rendszert (még az okostelefonon történő böngészéskor is), csak sokan nem tudják, mi is ez valójában. Cikkünk célja a DNS rendszer lényege, fogalmának, és működésének érthetővé tétele.

A DNS rendszer a világháló alapköve, hiszen ennek hiányában sem domainek, sem internetcímek nem léteznének. A DNS támogatásával jut el a böngészőhöz az az adattartalom, ami a webcímek beírásával érhető el. A Domain Name System (DNS) jelentése tulajdonképpen a domain nevek egysége, magyarul tartománynévrendszer.

klassztarhely1

A tartománynévrendszer egy telefonkönyv

A világháló kezdetben aprócska volt, az abban lévő néhány felhasználó a gépeik IP címe alapján érte el a többi eszközt. Ez az IP címes megoldás azonban hosszú távon használhatatlanná, nehézkessé vált, hiszen a hosszú karaktersorok hibátlan másolása, megjegyzése meglehetősen vontatott használatot tett csak lehetővé. Ennek kiküszöbölésére kezdték el alkalmazni a telefonkönyv alapú módszert, melynek lényege, hogy a felhasználók szöveges címekkel érjék el a kívánt eszközöket.

A DNS rendszer lényege a DNS rendszer, amely egy adatbázis

A domain név rendszer egy olyan adatbázis, melyben neveket, számokat kapcsolnak egymáshoz. Vagyis egy adott domain névhez egy IP cím van rendelve, így beírva a webcímet az adott IP című eszköz adatai válnak elérhetővé a felhasználó számára.
A DNS persze nem a világháló egy adott részén lelhető fel, ahogy az internet, úgy ez a rendszer is egy osztott kapcsolaton alapszik, számos szervere van világszerte, melyek feladata az egymással való folyamatos kapcsolattartás és kommunikáció. Ez a DNS rendszer lényege.

A domain név rendszer gyorsasága, a DNS rendszer lényege

Az előbb említett osztott rendszer a domain névtaromány sebessége szepmpontjából is előnyös, hiszen az elosztásának köszönhetően mindig a használatban lévő eszközhöz közelebb lévő DNS szerver adja meg az elérni kívánt domain tartalmának lekérési helyét. Ezt a gyorsaságot cashe, azaz gyorstár segítségével tovább lehet fokozni, ami arra hivatott, hogy egy korábban (akár a közelben lévő, más személy által) lekérdezett internetcím elérhetőségét bizonyos ideig megőrizze annak érdekében, hogy ezeket a már keresett weboldalakat mielőbb biztosíthassa (hiszen a tárolásnak köszönhetően sokkal gyorsabban képes kiszolgálni a felhasználó által küldött kéréseket).
klassztarhely1